Nejsem kočka, ale ženetka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejsem kočka, ale ženetka

Moje uši všechno slyší.
Moje uši všechno slyší. (Foto Safari Park DK – Simona Jiřičková)

Puntíkatý kožíšek, velké uši, dlouhý ocásek a jeho tátou je Karel Hynek Mácha – to je šestitýdenní mládě ženetek tečkovaných v královédvorském Safari Parku.

Cibetkovitá šelmička se zatím ještě často tulí k mámě, ale na stromě už je jako doma. „S největší pravděpodobností je to sameček. Narodil se 2. května samici Maie a samci jménem K. H. Mácha,“ říká mluvčí parku Simona Jiřičková. Nejživější jsou ženetky hlavně v noci, kdy v lesích, křovinatých a skalnatých krajinách loví hlodavce, ale i hřadující ptáky.

Usnadňuje jim to vysoce vyvinuté vnitřní ucho. Ženetky sice připomínají kočky, ale rozhodně to číči nejsou. Na rozdíl od nich mají špičatý čenich a jen částečně zatahovatelné drápy. Maia s Máchou již ve Dvoře Králové odchovali čtyři mláďata.

Víte, že…

...pachové žlázy, které mají ženetky u pohlavních orgánů, produkují olejovitý výměšek, dříve využívaný k výrobě parfémů?
...obývajících kromě Afriky, také oblasti Středomoří nebo Arabského poloostrova?
...váží 1,3 až 2,3 kilogramu?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.