Nehoda autobusu v Itálii: Příběh hrdiny...zachránil životy, sám zemřel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nehoda autobusu v Itálii: Příběh hrdiny...zachránil životy, sám zemřel!

Zdemolovaný předek autobusu.
Zdemolovaný předek autobusu. (Foto Aha! – Martin Přibyl, Twitter.com/Rai Trentino, ČTK)

Autobus s českými turisty havaroval v pátek večer nedaleko italského Trenta. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že řidiči selhaly brzdy a ten cestující zachránil duchapřítomným sjetím z vozovky. Při nehodě však šofér Karel S. (†62) zemřel. 

Na páteční večer jen tak nezapomene zhruba čtyřicítka turistů, kteří se vraceli z krátkého výletu v italských Dolomitech. Podle všeho se totiž pouhý kilometr od hotelu stal jejich autobus na místě plném ostrých zatáček neovladatelným. Řidič Karel S. jej měl proto obrátit proti mírnému kopci.

Při následné nehodě jako jediný zemřel, ostatní vyvázli se zraněními bez ohrožení života.
„Svým hrdinným manévrem zachránil ostatní a zabránil skutečnému masakru,“ uvedl místní server Ladige.it. „Příčinu nehody budou znát vyšetřovatelé zhruba za týden,“ informovala konzulka Jana Karfíková.

Pořadatel zájezdu, cestovní kancelář Mayer & Crocus, okamžitě do Itálie vypravila náhradní autobus. Majitel cestovky Petr Majer na místo vyrazil včera. „Jedu vystřídat naši delegátku a postarat se o zbývající zraněné,“ řekl Aha!. Těch ve čtyřech italských nemocnicích zůstává ještě třináct.

Jak k nehodě došlo

Přesnou příčinu havárie odhalí až šetření policie. Jeden z cestujících, povoláním automechanik, měl ale popsat, že autobus jel se zařazeným druhým rychlostním stupněm. Při přeřazení na třetí stupeň se údajně něco stalo. „Cítili jsme v zadní části, že sebou začíná autobus házet. Po dalším kilometru už brzdy nefungovaly vůbec,“ popsala zase TV Prima další z cestujících. „Nejvyšší rychlostí jsme se nekontrolovaně valili dolů a potom se řidiči podařilo vjet na tu louku,“ dodala.

Turisty odškodní
Cestovní kancelář nebude čekat na výsledky šetření policie a své klienty odškodní. Ještě dnes odešle všem klientům dopis s bližšími informacemi. „Lidem zraněným při nehodě okamžitě vrátíme peníze za zájezd a ve spolupráci s pojišťovnou začneme řešit náhradu za újmy na zdraví,“ řekl Aha! Majer.

Známí o řidiči Karlu S. (†62):
Šofér Karel S. žil v Pavlíkově na Rakovnicku. Smrtí svého souseda jsou místní otřesení, před domem mu zapálili svíčku. O jeho řidičských kvalitách však nepochybují.
Podle všech byl vynikající řidič, za volantem autobusů strávil téměř 30 let. „Jezdil s jeřábem, se sanitkou a od revoluce s autobusy,“ řekl Aha! kamarád Jiří Pánek.

Podle něj muž o svůj autobus velmi pečoval, sám opravil co uměl, a se složitějšími zásahy jezdil do servisu. Řídil vždy zodpovědně, na delších cestách se u volantu střídal se synem Ondřejem, rovněž řidičem. „Byl to moc hodný člověk,“ řekla Aha! se slzami v očích sousedka Jana Šalindová. „Jediné, co můžeme pro jeho rodinu udělat, je útěcha,“ dodala. O manželku řidiče (61) od pátečního večera pečují děti.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.