Co dělat, aby vás nesemlel čas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co dělat, aby vás nesemlel čas!

Brzké vstávání nám radost nedělá.
Brzké vstávání nám radost nedělá.

Pokud patříte mezi ranní ptáčata, možná na vás změna času tolik nedolehla. Ale sovy dnes pláčou. Změna času je zásahem do biorytmu člověka a tělo se s ní musí vyrovnat. Některé dost těžce. Co dělat, aby vás čas nesemlel?

Psycholožka Radana Rovena Štěpánková: Nalaďte se pozitivně
„Tentokrát nás čeká posun, který nám »vezme« hodinu ze dne. Doporučuji nešidit ji na spánku, protože v čase spánku tělo regeneruje a sbírá sílu pro denní aktivity. Každou změnu člověk lépe přijme, když se na ni pozitivně naladí a vidí v ní to dobré,“ říká psycholožka Radana Rovena Štěpánková. „Pro mnoho lidí je příjemné, že posunem času dříve přijdou delší dny tím, že večer je déle světlo, což mnohým vyhovuje. Světlo lidem pomáhá déle udržet aktivitu, udržuje hladinu hormonu serotoninu, který je zodpovědný za aktivitu. V tuto chvíli začne slunce zapadat kolem 19.30, kdy všichni ještě bdíme. Potíže tento posun času může způsobovat těm, kteří vstávají kolem šesté již do světla a budou opět vstávat do tmy. Světlo pomáhá lidem vstávat, protože snižuje tvorbu hormonu melatoninu, který je spoluzodpovědný za pánek.“

Přenastavte vnitřní hodiny
Posun času má podobný efekt jako cestování mezi časovými pásmy. Hodina naštěstí není natolik výrazný posun, aby vás úplně vyřadil z provozu. Je potřeba si v hlavě přenastavit čas.

Nespavost i infarkt
Vědci zkoumali vliv změn času na náš organismus a objevili řadu negativních účinků. Jaké?
* Lidé si po změně času nejčastěji stěžují na bolesti hlavy, pocity zmatenosti a stres.
* První 3 dny po přechodu na letní čas je výrazně vyšší výskyt případů infarktu myokardu. Důvodem je zřejmě nedostatek spánku.
* Problémy se spánkem u některých lidí přervávají i měsíc po změně. U zvláště u psychicky labilních lidí může mít taková změna v biorytmu vyvolat komplikace.

Co pomáhá?
POHYB. Fyzická námaha pomáhá vyrovnat se s posunutím denního režimu. Pohyb podporuje vylučování endorfinů a únava pak zajistí lepší spánek.
BYLINKY. Pokud cítíte neklid, zkuste před spaním vypít uklidňující čaj. 

Recept na pohodu
Smíchejte 30 g kořene kozlíku lékařského, 30 g třezalky tečkované, 20 g meduňky lékařské, 20 g květu levandule lékařské a 20 g květu heřmánku pravého. Nasypte 1 lžíci směsi do 250 ml vroucí vody, vařte 15 minut přikryté, pak 20 minut louhujte a sceďte. Pijte 2 šálky čaje denně.

Pomůžou léky?
Je také možné užívat léky s hormonem melatoninem. Ten podpoří hladiny našeho vlastního melatoninu, který si organismus sám vytváří. Postup je ovšem lépe konzultovat s lékařem.

Přečtěte si
dandova
27. 3. 2017 • 08:30

Je to d.ebilita, to mi nikdo nevymluví.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.