Tržiště plné EET zmatků: Pekař peče housky, zelinářka tiskne lístky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tržiště plné EET zmatků: Pekař peče housky, zelinářka tiskne lístky!

Nestíhám! Martina Tobolová se od rána u pultu s ovocem a zeleninou nezastavila. Kromě obsluhy zákazníků se prala i s EET.
Nestíhám! Martina Tobolová se od rána u pultu s ovocem a zeleninou nezastavila. Kromě obsluhy zákazníků se prala i s EET. (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Krámky mají na brněnském Zelném trhu kousek od sebe, jeden rozdíl je ale mezi nimi patrný na první pohled. A netýká se nabízeného zboží. Zelinářka Marta (36) po každém prodeji tiskne účtenku, pekař naopak jen vrací peníze. Pro jednoho včera začal život s elektronickou evidencí tržeb (EET), druhý má ještě rok čas.

Zelinářka: Vůbec nestíhám

„Technika od rána funguje, obsluha moc ne,“ usmívala se zelinářka Marta Tobolová (36) a obsluhovala starší pár. Přestože u pultu není tlačenice, ani na chvíli se nezastaví.

„Musím navážit zboží, spočítat cenu, vrátit peníze, naťukat údaje, vytisknout účtenku. Dřív jsem měla rozpracované tři zákazníky naráz, to teď nehrozí,“ svěřila se prodavačka, která na rynku prodává ovoce a zeleninu dvanáctým rokem.

Pokladna a tiskárna přišla Martina šéfa na čtyři tisíce, k tomu měsíční paušál čtyři stovky za internet. Má obavy, že bezproblémový provoz s EET nemusí být vždy pravidlem. „Jsem zvědavá, co se bude dít, až dojde na nějaké technické problémy. Co bude v zimě v mrazech, za deště. Můžu vytáhnout deštník, ale jak v podobném počasí zareaguje technika, to nechci domýšlet,“ přemítá a zároveň obsluhuje dalšího zákazníka.

Ti vesměs účtenky odmítali. „Já lístek nechci, je to další zbytečný papír. Příště vám vymyslí zase něco jiného,“ reaguje soucitně starší zákazník.

Pekař: Protest? Nemám čas

Opodál ve stánku sleduje hemžení u kolegyně soukromý pekař z Bzenecka s pultem plným housek, chleba, koláčků a koblih. Mohl by být nad věcí, EET jej podle zákona čeká až za rok. Ale není a k úsměvu má daleko.

„Dodáváme pečivo do sítě malých krámků ve vesnicích. Většina už skončila. Důchodci, kteří je táhli od 90. let, už s EET nechtěli nic mít. Ta technika a spousta povinností je odradila,“ říká pekař. »Cvaknout« se nechá, jméno říct nechce.

„Jak to bude fungovat s EET, jsem si už zjišťoval, zařízení si pořídíme do konce roku, otestujeme je. Jen jsem zvědavý, jak to zvládneme při venkovním prodeji. Občas se na akcích ke krámku nahrne spousta lidí. Už vidím, jak čekají, až všem vytisknu lístek,“ přemítal pekař nad budoucí povinností.

O tom, že by podpořil nějaký protest proti EET, nechce ani slyšet. „Prosím vás, kolem pečiva se motám dvacet hodin denně, na něco podobného nemám čas. Budeme to muset nějak přežít,“ řekl Aha! nad záplavou voňavého pečiva.

Proč jeden musí a druhý ne?

Obchodníci z malých krámků ve městech, trhovci, velkoobchody i e-shopy musí být od včerejška zapojeni do elektronické evidence tržeb.

Včetně zelinářky, která zboží přeprodává. Pekař ale sám peče, tudíž má ze zákona na vstup do systému čas. Navíc, pokud má z výroby pečiva více než 49 % tržeb a předprodej je jen doplňková činnost, z níž tržby nepřesáhly 175 tisíc, zapojí se do EET také až ve třetí vlně od 1. března 2018. Evidovat se zatím nemusí například obchodníci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet. Pro hotely a restaurace začala povinně už loni 1. prosince. 

Babišova kontrola EET na horách: Ověřil to čepicí za 1200 Kč!

Hned několik důvodů k radosti mohl mít včera Andrej Babiš (62, ANO). Pořídil si novou čepici, zjistil přitom, že jeho elektronická evidence tržeb šlape, jak má, a ještě to na vlastní oči viděli novináři!

„Jsou tisíce lidí, kteří podnikají jen několik měsíců v roce. Například v Praze registrujeme, že podnikatelé mění formu podnikání, ukončují živnost a zakládají firmy,“ vysvětloval Babiš novinářům v harrachovském obchodě se sportovním vybavením, proč asi 100 tisíc obchodníků z 2. vlny EET se ke včerejšku nepřidalo.

Podle ministra financí vše probíhalo bez problémů. „Tak řekněte, že s tím problém není. Jsou tady média,“ naléhal na majitele obchodu, který mu hladký chod EET odkýval.

To Babiš ověřil ještě koupí značkové zimní čepice za 1200 korun, jednu chtěl koupit i své mluvčí. Prý aby ji později na rolbě nemrzly uši. Ta ale odmítla, prý v ní vypadá „blbě“.



Přečtěte si
-bello-
2. 3. 2017 • 22:04

EET zmatky způsobil slovenský zmetek , aby nebylo vidět kolik si toho v konfliktu zájmů na daních a kšeftech sám s české kasy odklonil ! Pekař by si měl udělat čas a jít k volbám, dokud ještě není slovenština v Čechách úředním jazykem ! Teprve až potom může říkat, že nemá čas, to už bude totiž úplně jedno

6010
2. 3. 2017 • 10:29

Jedním slovem - bordel.Kdyby byli zákazníci rozumní, tak jí řeknou, ať se na nějaký lístek z EET vykašle.Je to jenom zdržovačka a ona určitě více než 100 tis.Kč nevydělá, tudíž její daně jsou bezpředmětné.Zbytečné náklady, vyhazují akorát lidem peníze z kapes.A takových lidí je,kteří se sotva uživí, ale nechtějí být vedeni na pracáku,jako někteří nepřizpůsobiví.Jen dává Babiš vydělat výrobcům a prodejcům těchto pokladen a také společnostem provozovujících internet.Kolik za to asi shrábl?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.