Petr Janda vzpomíná na kamaráda Hlinku (†54): Zoufalé telefonáty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Petr Janda vzpomíná na kamaráda Hlinku (†54): Zoufalé telefonáty!

Petr Janda a Ivan Hlinky byli přáteli.
Petr Janda a Ivan Hlinky byli přáteli. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Foto pro Aha! - Archiv Ivana Hlinky ml.)

Kolik mám ještě dní, než přijde poslední, zpívá se v songu Otázky české skupiny Olympic. Ivan Hlinka (†54) ji měl strašně rád. „To byla jeho písnička,“ vzpomíná lídr legendární kapely Petr Janda (72).

„Jakoby tušil, kolik má ještě dní. Vždycky chtěl, abych mu jí zahrál,“ povzdechne si rocker. Ne, ani on není ze žuly. Je mu smutno, že tu jeho kamarád není. „Už je to opravdu deset let?“ ujistí se. „Mám v hlavě pohřeb v Litvínově. Pamatuju, že tam byl hroznej průvan. Asi se zlobil. Trhalo to tam závěsy, úplně jsem měl pocit, že tam s náma je. A pak ta helikoptéra, co přivezla nějakýho papaláše (Stanislava Grosse). To bylo trapný,“ uleví si Petr Janda.


S Hlinkou se znali dlouho, scházeli se u mariáše, na koncertech. Kolikrát v Litvínově spal. „Ivan byl skvělej, rozšafnej, měl jsem ho strašně rád. Dokázal skvěle bavit společnost. Volával mi, když byl v tom Rusku.

Vždycky chudák říkal: člověče, já snad tady začnu chlastat,“ směje se šéf, kytarista a zpěvák Olympiku. „On k tomu měl docela blízko. Ale pak měl problémy, musel přestat kouřit, bolelo ho to srdíčko. To bylo pro něj šílený. Sem tam kouřil při mariášku takový doutníčky, nešlukoval,“ připomene Hlinkovy zdravotní trable Petr Janda.

Jak se poznali?
Tak tohle je i po letech Petru Jandovi záhadou. „My jsme kolem sebe chodili, až jsme se srazili. Když jsme se o tom pak bavili, vyšlo najevo, že jsme se oba chtěli seznámit s tím druhým. S tím seznámením je to fakt zvláštní, prostě jsme se najednou znali. A od té doby jsme spolu kamarádili. Bylo to spontánní, jednoznačný,“ (ne)vzpomíná kapelník Olympiku.



Autor:  jík

Přečtěte si
snufina
12. 5. 2015 • 18:35

amplituda: škoda, že jste Váš názor netlumočil výše pí. Zdeně Stránské.....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.