Vzpomínáte na slůně z filmu Poplach v oblacích? Je to ONA a teď maluje nádherné obrazy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vzpomínáte na slůně z filmu Poplach v oblacích? Je to ONA a teď maluje nádherné obrazy!

Natáčení filmu Pan Tau III (Poplach v oblacích)
Natáčení filmu Pan Tau III (Poplach v oblacích) (Foto Aha! - Martin Pekárek, ara)

Přestože od natáčení dětského filmu Poplach v oblacích, který dnes odpoledne můžete shlédnout na obrazovkách, uplynulo téměř 40 let, jeden z hlavních hrdinů slon Bimbo stále žije. Vidět ho můžete v pražské zoo, kde tvoří harmonickou dvojici s ještě starší slonicí Gulab. Ve skutečnosti to není slon, jak bylo ve slavném filmu řečeno, ale slonice, která se jmenuje Shanti! Jak se nyní zvířecí televizní hvězdě daří a jak se dostala před kameru?

Koupili ji za dvě stě tisíc

Slonice pochází přímo z Indie, filmové studio Barrandov ji kvůli natáčení tehdy od jedné německé firmy zakoupilo ale za 22 200 marek, což činilo skoro dvě stě tisíc korun. V té době to byl pořádný balík peněz.

Už samotný převoz z Německa do Prahy byl velkou atrakcí, transport natáčela německá televize. „Od celníků dostala banány, byla miláčkem štábu,“ vzpomněl si kameraman filmu Josef Vaniš (†82).

Vzhledem k tomu, že do začátku natáčení zbývalo málo času, už v průběhu karantény začali slonici připravovat na filmovou roli. Navštěvoval ji především Pan Tau, tedy Otto Šimánek (†67), aby si na sebe dostatečně zvykli. „Toho si okamžitě oblíbila a on zase ji. Nedala bez něj ani ránu, takže jsme nemuseli vůbec zkoušet, ani jí nijak nahánět. Když spolu pochodovali po silnici, šla za ním jako pejsek,“ vyprávěl Vaniš. Tehdy neexistovali zvířecí trenéři, kteří by němé tváře připravovali filmařům.


Vyplašilo ji letadlo

Shanti byla zkrátka herečka par excellence. Přirozený talent… A to ji v době natáčení bylo sedmnáct měsíců. Prostě mláďátko! Přesto v jedné scéně zpanikařila a produkční i se dvěma ošetřovateli se pořádně zapotili. Shanti měla za úkol utéci před malým letadlem. Když přeletělo nad její hlavou, dala se v panice na útek směrem k filmovému štábu, kde v tu chvíli stálo téměř dvě stě lidí. Dav se rychle rozestoupil, slonice proběhla, a když neviděla lidi, na které byla zvyklá, rozběhla zase přes štáb zpátky. Nakonec doběhla k jednomu z chovatelů, který ji uklidnil.

Její obrazy vydělaly peníze

Po natáčení Shanti od filmařů zakoupila pražská zoo za osmdesát tisíc korun. Slonice je tam spokojená. „Je přátelská, ale trochu nejistá. Oporu vždycky hledá v dominantní slonici Gulab, která se jí coby malého slůněte, ujala, a od té doby jsou nerozlučné přítelkyně,“ prozradila mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.


Všichni sloni v zoo musí ovládat základní cviky, které pak chovatelům usnadňují péči o ně. „A Shanti se ukázala jako velice nadaný žák a s chovateli spolupracuje výborně. Ti se pak rozhodli využít jejího talentu a naučili ji malovat. Výsledky překvapily i ty největší skeptiky. Shantiny abstraktní veselé obrazy se dostaly až do renomovaných galerií, kde se prodávaly až za pětimístné částky. Výtěžek z prodeje putoval na podporu chovu slonů na Srí Lance,“ dodala.

Dnes už nemaluje. Bydlí v novém pavilonu. „Se začleňováním do nového stáda měla ze začátku trochu potíže, přece jen byla zvyklá celý život žít v mnohem menší skupině. Nakonec si ale zvykla,“ prozradila mluvčí pražské zoo.




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.