Preiss smutní po Otakaru Brouskovi: Sherlock už se s Watsonem nepotkají... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Preiss smutní po Otakaru Brouskovi: Sherlock už se s Watsonem nepotkají...

Viktor Preiss a Otakar Brousek
Viktor Preiss a Otakar Brousek (Foto Aha! – Martin Hurda, Divadlo na Vinohradech)

Smrt navždy umlčela krásný hlas charismatického herce! Ve věku nedožitých 90 let včera zemřel Otakar Brousek starší (†89). Císař Leopold II. ze seriálu F. L. Věk či doktor Hejtmánek z Majora Zemana. Nemocné plíce mu vypověděly službu ve vinohradské nemocnici.

Do poslední chvíle tam s ním byla jeho manželka Luka, prožili spolu 50 let. „Nezlobte se, já o tom nemůžu mluvit...,“ řekla deníku Aha! tiše do telefonu a odmlčela se.

Brouska v nemocnici navštěvovala řada kolegů. Jedním z nich, kdo se mu snažil vlít krev do žil, byl Viktor Preiss (67). Brouskův obdivovatel a zároveň kolega z Divadla na Vinohradech, se kterým nezapomenutelně ztvárnil dvojici Sherlocka Holmese a JohnaWatsona v rozhlasovém zpracování slavných detektivek.

„Řekl jsem mu, že se s ním chci znovu potkat v divadelní šatně. Že s ním chci ještě jednou stát na jevišti. Je mi smutno,“ svěřil se Preiss, který s Brouskem hrál v představení Jistě, pane ministře. Na podzim nemocného kolegu nahradil ve StarDance, ve které pan Otakar roky doprovázel svým hlasem taneční páry na parket.

Chtěl hrát, ale nešlo to
Brousek se po nemoci vrátil na divadelní prkna jen na chvíli. Po novém roce se jeho stav znovu zhoršil, a tak ho v roli sira Arnolda Robinsona – v inscenaci Jistě, pane ministře – nahradil Jaromír Meduna (61). „Kdykoliv se Otakar Brousek rozhodne, že se do role vrátí, bude vítán,“ řekl ještě před několika dny ředitel vinohradského divadla Tomáš Töpfer (63). Brousek už v té době ležel v nemocnici a síly mu závratnou rychlostí ubývaly.

Operace plic


Brouska loni v červnu převezli do nemocnice, kde mu lékaři operovali plíce. Jeho stav byl velmi vážný. Nakonec se ale zmátořil a snažil se vrátit do života.

Poslední narozeniny
Bylo 28. září 2013 a desítky přátel a kolegů uspořádaly Brouskovi oslavu jeho 89. narozenin. V Nosticově paláci přijal stovky gratulací. Ve vzduchu ale bylo cítit: »Tohle vypadá jako rozloučení, s panem Brouskem to není dobré«. Jeho včerejší skon ukázal, že tomu tak bylo…



Autor:  Luboš Procházka

Přečtěte si
rezacek
9. 10. 2014 • 09:44

Podepisuji se pod všechno hezké, co bylo o p. Brouskovi řečeno či napsáno. Jen maličkost: v F.L. Věkovi nehrál Leopolda II. (to byl Jiří Adamíra), ale jeho staršího bratra, Josefa II.

atramka
15. 3. 2014 • 19:50

presne tak, bol skvely

rocekstanislav
15. 3. 2014 • 16:03

Byl to pan herec, není co dodat.......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.