Zemřela »Černá kronika« Věra Tichánková (†93) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zemřela »Černá kronika« Věra Tichánková (†93)

Věra Tichánková dnes zesnula....
Věra Tichánková dnes zesnula....

Dnes v noci zemřela ve vinohradské nemocnici v Praze herečka Věra Tichánková. »Černá kronika« z dětské komedie Ať žijí duchové! odešla po dlouho trvajících zdravotních potíží.

Zdraví trápilo manželku herce Jana Skopečka (88) dlouho. Léčila se v sanatoriu a prodělala těžký zápal plic. Herce pochopitelně smrt partnerky zdrtila. "Dozvěděl jsem se to před hodinou, jsem z toho zdrcený a na věci, jako kdy bude pohřeb ještě nemám ani pomyšlení. Děkuji a nashledanou," řekl týdeníku Sedmička, který zprávu přinesl, smutný Skopeček.

Skopeček věřil, že ji pustí z LDN domů...

Věra Tichánková trávila letošní Vánoce na LDN poté ošklivé pádu. Předtím ale prodělala ještě zápal plic. Podle Skopečka by byl převoz domů před svátky pro jeho choť příliš riskantní, takže za ní alespoň jezdí. Stále ale věřil, že jeho manželka, se kterou strávil 66 let, půjde domů. „Je dobrá, jenom špatně spí a špatně chodí. Já si myslím, že by mohla jít v lednu domů, uvidíme,“ řekl Aha! herec těsně před příchodem nového roku.

Připravoval jí nový domov

Skopeček dokonce domov připravoval na to, že jeho žena po návratu z LDN bude potřebovat větší péči. „Do koupelny a na toaletu jsem nechal nainstalovat držáky,“ prozradil Aha! Herečka sama také věřila, že se vrátí domů, byť nejspíš odkázaná na invalidní vozík. To, že by ještě hrála, její partner ale vyloučil. „Jsem rád, že se cítí lépe, hrát už ale určitě nikdy nebude. Ona už ani nechce,“ řekl před časem.

Pestrý život...

Tichánková v mládi studovala chemicko-technologickou školu, ale pak se dala na herectví. Za války sbírala potravinové lístky pro lidi, kteří byli v ilegalitě, za což ji nacisté uvěznili v Drážďanech. Poté byla vězněna v Lipsku, až pak se dostala zpátky do vlasti.

Zavzpomínejte na Věru Tichánkovou v slavné scéně z filmu Ať žijí duchové:

Hrát začala okolo roku 1958 a následovala obrovská přehlídka rolí jak v divadle, tak před kamerou. Pro diváky se stala nezapomenutelnou hlavně rolí rázné hospodyně v seriálu Byli jednou dva písaři, rolí Černé kroniky ve filmu Ať žijí duchové a také rolí babky Jiráskové v seriálu Hospoda.

S manželem Janem Skopečkem se seznámili v Horáckém divadle, později oba odešli do Prahy, kde Tichánková hrála v Libeňském divadle. Zajímavé je, že se s manželem na jevišti setkávali jen vzácně. Herecký pár má dceru Marii, která ale žije ve francouzském Lyonu. Tichánková je držitelkou Thalie za celoživotní dílo.



Přečtěte si
vykutalena.vdova
10. 1. 2014 • 06:55

To se tě to tak dotklo???..Vždyť nic tak hroznýho nenapsala....

ropuchaninka
9. 1. 2014 • 21:39

no jo,,,takovej je zivot a my s nim..93 je bozkyej vek--tak si to treba uvedomit a byt vdecni...dneska ona---zitra my--oplaceme a jedeme dal...RIP

zdenar-15
9. 1. 2014 • 19:56

Byla jste úžasná. Odpočívejte v pokoji. Upřímnou soustrast celé rodině.

jakeline
9. 1. 2014 • 16:33

Uctyhodný věk to jsou opravdu jedinci co se ho dožijí

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.