Troškův lexikon slavných hlav států aneb 11 nejlepších pohádkových králů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Troškův lexikon slavných hlav států aneb 11 nejlepších pohádkových králů

Troškův lexikon pohádkových králů.
Troškův lexikon pohádkových králů. (Foto ara)

Sličný princ a krásná princezna jsou ozdobami a stálicemi většiny českých pohádek. Dětičky se na ně těší, milují je a fandí jim. Vždyť holčičky se jako princezny strojí a kluci chtějí jako princové šermovat a jezdit na koni. Že vám mezi hrdiny někdo chybí? No jistě, co by to bylo za pohádky bez krále? Kdo by vládl? Kdo by dělal špatná rozhodnutí, která děj příběhu posouvají tím správným směrem? Sestavili jsme pro vás bedekr nejvýznamnějších pohádkových králů, jakousi hitparádu.

O charakteristiku pohádkových vládců jsme navíc požádali osobu nejpovolanější, režiséra Zdeňka Trošku, tvůrce slavných pohádek, opravdového znalce. A nutno dodat, že je měl všechny v malíku.

Adria

1. Král Půlnočního království

Troškův lexikon pohádkových králů.

Stanislav Neumann (Pyšná princezna,1952)

Charakteristika: Našli princeznu? Našli moji rádcové? A odvolávám, co jsem odvolal. Klasika… Prostě trochu brepta, ale vlastně sympatický nekňuba.

Byl asi gurmán. Miloval královskou kuchyni. Tam mohl oblizovat vařečky a ochutnávat z hrnců. Ostatně v Princezně se zlatou hvězdou jsme ho mohli vidět jako kuchaře!

Měl také tradičně proradné rádce Miloše Kopeckého a Karla Effu. Což je zkrátka základ.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Roztržitý stařík, který v podstatě neví, která bije. Už nemá na to, aby vládnul. Nerozumně rozmazluje svoji dceru a nevidí si dál, než na špičku nosu. Zkrátka pomatený staříček.“

2. Král Já I.

Troškův lexikon pohádkových králů.

Jan Werich (Byl jednou jeden král, 1954)

Charakteristika: Pošetilec ve všech směrech. Kázal vysypat všechnu sůl a při vaření ji pak chtěl nahradit kořením.

Netušil, co dokáže kvásek a málem našel smrt v těstu na lívance. Vajíčka roztloukal i se skořápkami a měl stejně popleteného rádce Vlastu Buriana.

Byl ješita, špatně spal a ještě měl halucinace, nevěděl, jestli se mu jeho nejmilejší dcera Maruška zdá, nebo nezdá… Tenhle monarcha se fakt povedl.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Král chytrolín, přemoudřelý, který pořád koumá a bádá. Myslí si, že jeho pohled na svět je ten nejsprávnější. Jeho příkazy se musí řídit nejen jeho dcery, ale celé království. A podle toho to také vypadá. Egoista, který si nenechá poradit.“

3. Král Hostivít

Troškův lexikon pohádkových králů.

František Smolík (Princezna se zlatou hvězdou, 1959)

Charakteristika: Strašpytel a alibista, měl rád svůj klid. Byl už hodně starý, spíš loutka a karikatura.

A zřejmě nevládl zrovna suverénnímu státu, když se bál takového pitomce, jakým byl král Kazisvět VI.

A také měl pořád červený nos, za sebou zřejmě alkoholickou minulost, čímž se vysvětluje, proč měl k stáru přísnou dietu.

Ale slibnou perspektivou pro království byl budoucí zeť, král české dechovky…

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Starostlivý tatíček, který má rád svoji dceru a snaží se, aby se dobře vdala za nějakého bohatého krále a měla se fajn. Když se takový mocný a bohatý král Kazisvět objeví, chce mu svoji dceru dát. Aniž by si uvědomil, že je k tomu důležitá i láska k dobrému člověku, kterého tak dobře ztvárnil v roli dalšího krále Josef Zíma.“

4. – 5. Král Jindřich Spravedlivý a král Dobromysl, řečený Veselý

Troškův lexikon pohádkových králů.

Jaroslav Marvan a Bohuš Záhorský (Šíleně smutná princezna, 1968)

Charakteristika: To je tak, když se při kralování spolehnete na své proradné zahraničně-politické poradce. Dva pleticháři, rádcové Darek Vostřel a Josef Kemr, málem zapříčinili, že obě království zmizela z mapy světa. Chtěli válku a obě země do ní dovedli. Oba králové se mezitím nechali zamknout v hladomorně, což je ostuda.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Dva dědkové, kteří byli mocipáni a mysleli si, že když svým dětem rozkážou, aby se vzaly, musí je poslechnout. Čili, řešili to direktivně a na nějakou lásku a cit se vůbec neohlíželi.“

6. Král Hyacint II.

Troškův lexikon pohádkových králů.

Vlastimil Brodský (Arabela, 1980)

Charakteristika: To se to vládne, když má král čaroděje první kategorie pana Viga (Jiří Sovák) s cestovním pláštěm, létajícím kufrem a kouzelným prstenem.

I tak se ale Hyacint II. dostal za mříže. Vyhodil do povětří chemičku. Nešika.

Navíc asi dlouho neměl nic s královnou, když mu uniklo, že po jeho boku najednou není krásná Jana Brejchová, ale o poznání méně přitažlivá Jana Andresíková s pihou jako hrom.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Další představitel té řady našich typických pohádkových králů. Trochu roztržitý, dobrácký, zkrátka takový hodný popleta.“

7. Král Jan

Troškův lexikon pohádkových králů.

Jiří Císler (Za humny je drak, 1982)

Charakteristika: Cholerik, mrňavej vztekloun. Přitom měl pohodu, protože v jeho království bydlel jen hodný drak Mrak. Jehož si Liduška Patočková z Dřevěného vršku, půvabná Ivana Andrlová, poměrně snadno ochočila. A dokonce mu uvázala mašli za ucho.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Trošičku pomatený tatíček král, spíše směšná figurka než skutečný vládce. Je to veselá pohádka, které já říkám omalovánková.“

8. Král

Troškův lexikon pohádkových králů.
Lubor Tokoš (O princezně Jasněnce a létajícím ševci, 1987)

Charakteristika: Neměl vůbec dobře zvládnutý vzdušný prostor nad královstvím, když mu tam plachtil Jíra na křídlech a lezl mu do věže. Pak byl i trochu alibista, nechtěl totiž řešit spor čarodějnic, čímž si zadělal na problémy. A navíc rád spal.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Tatíček, kterému se také všechno motá v hlavě. Myslí si, že když strčí dceru do věže, že ji ochrání před veškerým nebezpečím. Že ji pak nikdo nemůže ani unést. Moc si s tím hlavu neláme.“

9. Král Lamprechtus Úžasný

Troškův lexikon pohádkových králů.

Vladimír Brabec (Z pekla štěstí, 1999, 2001)

Charakteristika: Intrikán, prospěchář. A zloděj. „Vytaháme z něj všechna kouzla, a pak ho hodíme do hladomorny. A fertig!“ No uznejte, takhle se chová král? Zatímco role majora Zemana byla pro Vladimíra Brabce kladnou úlohou, krále hrál záporáka. Třásl se jedině před Luciferem Karla Gotta. Aby ne, Mistr, to je přece autorita.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Vychytralý král, který společně s princeznou Eufrozínou vytvořili záporné postavy. Sledovali jenom vlastní dobro a snažili se obohatit na úkor ostatních.“

10. Král

Troškův lexikon pohádkových králů.
Ladislav Potměšil (Nekrásnější hádanka, 2008)

Charakteristika: Velký pohodář, ale i popleta. Asi jen Trošku, ovšem co bychom chtěli. Vždyť mezi aristokraty se občas našel vladař mdlého rozumu. To měli z toho, že mezi sebou plodili potomky, když hledali partnery jen urozené.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Drdovská postavička hodného, ale zmateného krále, který už pořádně neví o čem je řeč. Podobně jako král v Pyšné princezně, ani on už nemá na to, aby vládnul.“

11. Král

Troškův lexikon pohádkových králů.

David Suchařípa (Čertova nevěsta, 2011)

Charakteristika: Ňouma jeden… Asi nebyl moc doma, nebo měl úplně jiné zájmy. Anebo to královskému páru neřekli, jak se dělají děti, když musela královna Sabina Laurinová prosit svatou Kryšpínu o početí miminka. Ale jinak fešák a sportovec.

Jak ho vidí Zdeněk Troška: „Mladý král, který má rozkošnou manželku, snažící se být stále nejkrásnější na světě. Pan král se zase zajímá pouze o lov a ani jeden z královských rodičů se nestará o výchovu své dcerky.“




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.