Zpěvačka Yvetta Simonová (85) krůček od smrti: Nemohla se hýbat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zpěvačka Yvetta Simonová (85) krůček od smrti: Nemohla se hýbat!

Yvetta Simonová bojuje s trombózou.
Yvetta Simonová bojuje s trombózou. (Pavel Machan,Ringier Axel Springer / Paparazzi)

Celý život nic, až teď se zdravotními problémy kupí jeden za druhým... Yvetta Simonová (85) musela kvůli silně oteklé levé ruce do nemocnice, kde lékaři zjistili, že má trombózu. Zpěvačce hrozila dokonce embolie.

Na nedávné oslavě svých pětaosmdesátin si nestárnoucí Yvetta pochvalovala, že je odmalička víceméně zdravá. Jediné, co ji v poslední době trápilo, bylo srdce. Nestíhalo, jak má a Yvetta se cítila unavená. Lékaři jí proto před měsícem voperovali kardiostimulátor. Tím se ale spustilly nečekané potíže, objevily se otoky. „Kvůli oteklé ruce jsem se nemohla ani obléknout. Tak jsem šla k lékaři. V nemocnici zjistili, že mám v ruce trombózu,“ prozradila Simonová. Při tomto onemocnění vždy hrozí kvůli krevním sraženinám embolie, a ta může být smrtelná.


Yvetta to ale bere po svém zvyku dost sportovně, nijak se nehroutí. Užívá léky na ředění krve a už se chystá na předvánoční koncerty. Má jich plný diář, tak třeba 18. prosince vystoupí na pražském Žofíně.

Co je trombóza?
Trombóza je onemocnění, při kterém dochází ke srážení krve v cévách. K vytvoření sraženiny (trombu) může dojít v žilách, které vedou krev do srdce, nebo v tepnách, které krev ze srdce odvádějí. Trombus se může uvolnit, dostat se do velké plicní tepny a ucpat ji (plicní embolie). To je stav s vysokým rizikem ohrožení života.



Přečtěte si
anezat
26. 11. 2013 • 18:59

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.