Karel Svoboda - Sliboval Vendule: Neboj, budu žít do 102 let! Chtěli další miminko, ale pak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Karel Svoboda - Sliboval Vendule: Neboj, budu žít do 102 let! Chtěli další miminko, ale pak...

Syn Jakub, který se manželům Svobodovým narodil před rokem a půl, se už sourozence nedočká.
Syn Jakub, který se manželům Svobodovým narodil před rokem a půl, se už sourozence nedočká. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Žádný vztah v českém showbyznysu se tolik nepodobal kýčovitým filmovým lovestory jako láska hudebního skladatele Karla Svobody (†68) a jeho manželky Venduly Svobodové (34). Vždyť už jejich seznámení probíhalo jak podle hollywoodského slaďáku!

Rakovina mu vzala první ženu, bratra i čtyřletou dcerku Kláru

„Na začátku 90. let jsem pracovala ve Straně podnikatelů. Karel tam tehdy seděl v kanceláři a sekretářka se mu bála přinést kafe. Tak jsem ten tác s kávou popadla a vrazila do dveří... No a ty dveře se na mě vrátily a já to kafe na Karla vylila. Pak jsme byli dlouho přátelé,“ vzpomíná na své osudové setkání Vendula. Jí tehdy bylo 22 let, nosila copy a měla rovnátka. Jemu bylo pětapadesát, vzpamatovával se ze smrti své první ženy Hany, která zemřela v roce 1993 na rakovinu, a staral se o dceru Janu (dnes 36, žije v Los Angeles) a syna Petra (nyní 26).

Jenže nevinné přátelství staršího a úspěšného muže a mladé nezkušené modelky se záhy změnilo v lásku jako trám. A v roce 1995 byla svatba jako řemen. „Naši lásku posílili všichni ti pochybovači, kteří se Karlovi za zády vysmívali, že se nechal obalamutit ženskou, které jde jen o peníze. Karel by si přitom nikdy nevzal někoho, kdo by na něj hrál divadlo,“ přemýšlí Vendula. Rodinná idylka u Svobodů vyvrcholila v roce 1996, když si hrdý otec Karel do vily v Jevanech přivezl z porodnice nejen manželku Vendulu, ale i dceru Klárku. Ale štěstí se z luxusní rezidence za desítky milionů korun mělo brzy na dlouho odstěhovat.

Malé Klárce totiž lékaři ve dvou letech zjistili leukémii. Přes všechnu lékařskou péči čtyřletá Klárka Svobodová v roce 2000 zemřela. Smrt malé dcerky málem znamenala i smrt pro jejich manželství. „Každý jsme se se ztrátou Klárky vyrovnávali jinak, a to nás rozdělilo. Zatímco Karel o tom nemohl mluvit vůbec, já o tom potřebovala mluvit pořád, dostat to ze sebe. A spolu jsme o tom mluvit nedokázali,“ popisuje zrod vzájemného odcizení Svobodová. Karel tohle černé prokletí osudu nesl obzvlášť těžce i proto, že na rakovinu předtím zemřela nejen jeho první žena, ale i jeho bratr…

Oba se tehdy jeden druhému začali vyhýbat a k vidění byli s úplně jinými protějšky. Lidé z jejich okolí tehdy odhadovali životnost jejich manželství v řádech týdnů, maximálně měsíců. „Společná bolest nás rozdělila, ale nakonec i spojila. Nechtěla jsem patřit mezi lidi, kteří to nezvládnou. A hlavně: já ho miluju a nevím, co bych bez něj dělala. Vždycky, když jsem na něj byla hodně naštvaná, tak mi to dlouho nevydrželo,“ popisovala Vendula před půl rokem v jednom rozhovoru, jak manželskou krizi po smrti dcery překonali.

Když se pak manželům Svobodovým narodil v roce 2005 syn Jakub, ačkoliv se už dávno smířili s tím, že další miminko už mít nebudou, nebylo na světě šťastnějšího páru. „Vidím to neuvěřitelné štěstí, které teď spolu prožíváme, a nechci, aby skončilo. Nejraději bych zastavila čas, ale to nejde. A Karel to na mě vidí a říká: Já jsem starej, viď? A já mu říkám: Ty starej nejsi, ale já bych s tebou ještě chtěla zažít spoustu let. A on na to: Tak já budu jako královna matka. Ta taky umřela ve 102 letech,“ nadšeně líčila Vendula před časem v rozhovoru pro MF Dnes.

Karel byl z malého Jakuba u vytržení. „Kubík pořád křičí: Tati, tati! Vztahuje ručičky a visí na něm očima. Stávají se z nich čím dál větší kamarádi. Karel k němu taky v noci, když spím nebo jsem nemocná, běžně vstává. A přebaluje,“ rozplývala se nedávno Vendula. Společně dokonce plánovali další miminko. „Jestli pánbůh dá, bude to fajn,“ těšil se i Karel Svoboda.

V neděli 28. ledna v podvečer se ale na zahradě před svou garáží s pistolí v ruce rozhodl, že slib o tom, že se dožije 102 let a že se s Vendulou pokusí ještě o další dítě, nedodrží…

Největší hity Karla Svobody

Stín katedrál (V.Neckář a H. Vondráčková)
Nechte zvony znít (Marta Kubišová)
Lady Carneval (Karel Gott)
Láska bláznivá (Karel Gott)
Hrom aby do tebe, lásko (Eva Pilarová)
Kdepak ty ptáčku hnízdo máš (Karel Gott)
Lásko má, já stůňu (Helena Vondráčková)
Což takhle dát si špenát (Jiří Schelinger)
Včelka Mája (Karel Gott)
Tři oříšky (Iveta Bartošová)
Yvetta (Jiří Korn)
eště že tě lásko mám (Petr Kolář)
Z pekla štěstí (I. Bartošová a D. Hůlka)
Veni, Domine (Bára Basiková)
Studánko stříbrná (Hana Zagorová)
Létající Čestmír (Michal David)
Jsi můj pán (Lucie Bílá)
Ó Monte Cristo (Daniel Hůlka)

Muzikály

Byl jednou jeden
Noc na Karlštejně
Dracula
Monte Cristo
Golem

Filmy

Smrt si vybírá
Tři oříšky pro popelku
Dva muži hlásí příchod
Jak se budí princezny
Což takhle dát si špenát
Zítra vstanu a opařím se čajem
Sůl nad zlato
Z pekla štěstí
Televizní seriály
Včelka Mája
Létající Čestmír
Cirkus Humberto
Návštěvníci
Dobrodružství kriminalistiky
Kačenka a strašidla
Rodinná pouta

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.