Pohřeb Jiřiny Jiráskové: "Věřím, že tam nahoře jsou popelníky," řekl režisér Strach | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pohřeb Jiřiny Jiráskové: "Věřím, že tam nahoře jsou popelníky," řekl režisér Strach

Rakev odnesli přítelé Jiřiny Jiráskové do kostela.
Rakev odnesli přítelé Jiřiny Jiráskové do kostela. (Aha! - Roman Souček)

Po dvanácti dnech a sedmi stovkách kilometrů najezděných po republice, bude dnes po poledni uložena do hrobu herečka Jiřina Jirásková (†81). Stane se tak v jihočeských Malenicích, které herečka milovala a kde je pochován i její partner Zdeněk Podskalský (†70). Vše sledujeme ON-LINE!

14:53 - Pohřeb končí. Pozůstalí odcházejí do restaurace na pohřební hostinu.

14:40 - Vypadá to, jak by byl průvod smutečních hostů nekonečný. Lidé stále proudí k hrobu a na rakev házejí květiny.

14:35 - Církevní honostáři pomalu odcházejí od hrobu. Místo nich se k němu valí zástupy lidí. Každý se chce naposledy rozloučit.

14:30 - "Nezapomeňte na Jiřinu Jiráskovou a noste ji v srdci," vyzval farář všechny. Probíhá modlitba.

14:25 - Rakev je spouštěna do hrobu. Zní Ave Maria.

14:18 - Průvod vychází k hrobu. Za rakví jde i kněz Romuald Štěpán Rob, který pohřbíval prezidenta Václava Havla.

14:15 - Pohřební mše definitivně skončila. Před koncem ještě mluvil režisér Strach. Vyzdvihl Jiráskovou proto, že spolupracovala s UNICEF a mluvil i o tom, že podlehla komunistům. Podle Stracha toho později hodně litovala. Strach také řekl, že odešla zaopatřeny všemi svátostmi. "Věřím, že Jiřina Jirásková Pane Bože, u Tebe obstojí. Také věřím, že tam nahoře jsou popelníky a že se tam smí kouřit," řekl také Strach.

13:55 - O uložení těla Jiřiny Jiráskové do společného hrobu se Zdeňskem Podskalským se hodně diskutovalo. Na začátku se proti tomu postavil i syn Podskalského. Ten pak nečekaně obrátil a řekl, že proti tomu nic nemá. Ostatně, pohřeb není v jeho režii a on není ani vlastníkem hrobu, takže by tomu stejně nemohl nijak zabránit. Sama herečka Jiřina Jiráskové si vše předem dostatečně ošetřila.

13:52 - Na připravené hrobě (foto v galerii) už je i část s jménem herečky Jiřiny Jiráskové. Kolem hrobu je zelený koberec. Zatím není jasné, jak se na malý hřbitov vejdou všichni smuteční hosté a média. Lidí nakonec dorazilo víc, než se čekalo. Jen celebrit přišlo poměrně málo.

13:50 - Mše pomalu skončí a průvod, který čítá 150 (!) lidí, se vydá na hřbitov.

13:40 - Za deset minut by měla skončit mše, ale vypadá to, že se vše trochu protáhne. Kostelem zní Ave Maria Charlese Gounoda.

13:38 - Z Písma svatého už četl režisér Jiří Strach (konkrétně četl z Listu apoštola Pavla), který se účastnil i zádušní mše v Praze. Po něm si vzal slovo znovu biskup Posad. "Jaký život, taková smrt, jaká smrt, taková věčnost. Jsme tu proto, abychom se rozloučili s dobrým člověkem", pronesl mimo jiné.

 

13:31 - Největší přítelkyní Jiřiny Jiráskové byla podle jejích vlastních slov její fenka Amálka. Tak se se svou paničkou mohla dnes rozloučit vlastně jen pohledem. Smuteční průvod šel kolem domu tchyně Jany Svítivé - Boženy Svítivé u které teď Amálka je.

 

13:30 - V kostele se střídavě zní slova biskupa Posada a zpěv zpěv sboru doprovázený na varhany. Atmosféra je velice důstojná, ale zároveň vcelku komorní.

13:27 - V první řadě sedí Jana Svítivá, která byla nejen pečovatelkou Jiřiny Jiráskové, ale také její nejlepší kamarádkou. V očích má slzy.

13:26: Slovo si vzal znovu biskup Pavel Posad. Hovoří o Kristu a o chybujících lidech. Jeho slova si lze vyložit mnoha způsoby s ohledem na drobné hříšky v životě Jiráskové. Nemohou chybět slova o odpuštění.

13:18 - Pohřební mši vede budějovický světící biskup Pavel Posad a další čtyři kněží.

13:05 - Farář si vzal úvodní slovo a poděkoval Bohu, že nám takovou herečku dal. Řekl také, že je čest tam mít Jiřinu Jiráskovou. Následně začala starým kostelem zní skladba Hospodin je můj pastýř.

Přesně ve 13 hodin přišel farář se sborem, který začal zpívat. Kostel je plný lidí, které neodradilo ani velmi mrazivé počasí a teploty hodně pod nulou. V kostele o mnoho tepleji není. Ženy na kůru zpívají. V kostele se nesmí fotografovat, pořadatelé dokonce jednoho z opovážlivců vyhodili před dveře božího stánku.

 Těsně před 13 hodin, kdy začíná oficiální obřad, ještě zpovídali novináře Zdeňka Trošku. Ten řekl, že do Malenic přijel, protože se na předchozí rozloučení z časových důvodů nemohl dostavit. Jiráskovou znal 40 let a potkávali se i v soukromí. "Odešla další skvělá herečka," řekl reporétrům Aha! Zdeněk Troška a vydal se do útrob kostela, kde už potichu hrály varhany.

  Ve 12:51 je na místě už i režisér Jiří Strach. V kostele bude číst z Písma svatého při mši.

 Ve 12:50 dorazil celý průvod do kostela sv. Jakuba Většího. V kostele čekal syn Podskalského, který dříve svou účast zpochybňoval. Kromě hudby se nad hřbitovem rozezněly i zvony. Pohřební služba vyndala rakev z vozu.

 Ve 12.39 šel průvod obcí a zahnul k ulici vedoucí na hřbitov. Stále hraje kapela. Neobjevil se zatím ani skladatel Karel Vágner, kerý naopak účast v průvodu avizoval.

 Přesně ve 12.30 hod. vyrazil smuteční průvod. Z českých celebrit je v něm jen režisér Zdeněk Troška! Čekají snad ostatní u kostela? Za rakví jde několik desítek lidí.

 Ve 12.24 už bylo vše připravené k tomu, aby smuteční průvod mohl vyrazit. Auto, které veze rakev s Jiřinou Jiráskovou strojí vedle domu, přátelé herečky jsou připraveni vyrazit. V čele průvodu je pečovatelka Jiráskové Jana Svítivá.

Ve 12.00 hod. začala před vilou hrát hudbou. Na místě už v tu dobu byli sousedé, kamarádi a známí.O dvacet minut později se objevil režisér Zdeněk Troška, kterého okamžitě obklopili novináři.

 Kolem 11.15 hodiny provoz na silničkách v Malenicích zesílil a policisté, kteří řídí dopravu, musí řidičům často radit a ukazovat jim, kudy mohou jet. Celkově ale dopravní situaci zvládají zatím bravurně. Do vesnice pouštějí jen místní a hosty s propustkou.

 

 

 

 

  1459572:gallery:true:true



Přečtěte si
p.r.d.e.l..hillarka
20. 1. 2013 • 12:05

p.r.d.e.l..hillarka
19. 1. 2013 • 15:23

Možná už byla trochu baba cejtit Tahali jí sedm dní sem a tam

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.