Byli jednou dva písaři: Horníček točil a o pár metrů dál umíral jeho syn! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Byli jednou dva písaři: Horníček točil a o pár metrů dál umíral jeho syn!

Miroslav Horníček hrál s nelidskou bolestí v srdci.
Miroslav Horníček hrál s nelidskou bolestí v srdci. (Foto ara)

Dnes je to přesně 40 let co se v televizi poprvé vysílal slavný seriál Byli jednou dva písaři. Hned si získal sympatie diváků a nesmazatelně se zapsal do české kinematografie. Vtipné dialogy v podání Miroslava Horníčka (†84) a Jiřího Sováka (†79) zlidověly a dodnes baví všechny generace. Natáčení přitom už tak veselé nebylo! Přímo v jeho dějišti řádila smrt…

Sovák to uměl s komunisty

O tom zfilmovat román Bourvard a Pécuchet od francouzského spisovatele Gustava Flauberta snil Miroslav Horníček dlouhá léta. Měl jasnou představu jak vytvořit z tohoto díla komediální seriál. „Byla to moje láska od studentských let,“ přiznal Horníček, který měl k sobě vybraného i parťáka. Koho jiného než Jiřího Sováka. „Televize to ale odmítala, nechtěla do toho jít. Zkoušel jsem to přitom všemi možnými způsoby. Marně. Už jsem to vzdal a ani nedoufal, že by se to někdy natočilo,“ dodal mistr humoru. Zachránil ho až Sovák, který to s komunisty uměl a věděl za kým zajít. Navíc se »čerstvě« mohl pyšnit titulem zasloužilého umělce. „Jirka to přece jen nějakou cestou protlačil. Byl jsem neskonale šťastný,“ dodal Horníček.


Oba dva se k seriálu vyjádřili. Scénář sice existoval, napsal ho Jaroslav Dietl (†56), ten ale pánům oznámil, že mají volnou ruku. „Postavil nám takovou psí boudu, ve které jsme si mohli dělat, co jsme chtěli. A my jsme dělali. Neexistovaly žádné texty, všechny dialogy byly o improvizaci,“ uvedl Horníček.

Tragédie! Horníček natáčel a o pár metrů dál umíral jeho syn…

To však ještě netušil jak krutou daň za svou vysněnou »zábavu« zaplatí. Během natáčení došlo k obrovské tragédii. Za Horníčkem pravidelně jezdíval jeho syn Honzík (†21). Rád svého tátu sledoval při práci. Jednou se šel projít po okolí a zrovna když se kochal pohledem na malý rybníček, dostal epileptický záchvat a spadl do vody. Marně volal o pomoc, nikdo v té chvíli nebyl nablízku a jeho zoufalý křik neslyšel. Celý štáb a herci totiž zrovna natáčeli o kousek dál... Přestože na dně nebylo moc vody, zhruba patnáct centimetrů, utopil se. Toto neštěstí dodnes připomíná kříž nad zahradou, ve které oba filmoví písaři pěstovali melouny.


Nad vodou ho drželo hraní

Pro Horníčka to byl strašný šok. I když byl na tom psychicky dost špatně, zachoval se jako pravý »profík« a brzy se opět vrhl do práce. „Natáčení se na týden přerušilo, ale pak se normálně jelo dál, aniž by to na Mirkově výkonu bylo nějak znát,“ prozradil Sovák. „Naši práci to neovlivnilo. Sovák si vzal Horníčka na starosti. Neutěšoval ho nijak okatě, neříkal mu, ať netruchlí, nic takového,“ zavzpomínala Věra Tichánková (92), která ztvárnila Heřmanku. „Jenom ho pozorně sledoval, a když se třeba Horníček plížil k té nádrži, kde se mu syn utopil, hned u něj byl Sovák a už něco po něm chtěl: Poslouchej, co kdyby sis v té příští scéně stoupl na židli? Pořád pro něj vymýšlel pracovní úkoly,“ popsala herečka. Svého kolegy si za to vážila. „Oceňovala jsem ho za to. Ukázalo se, že Sovák hodně přemýšlí o tom, jak Horníčka nenapádně podržet, aniž by se jedinkrát musel zmínit o tom, co hrozného se stalo.“

1459572:gallery:true:true



Přečtěte si
monhtik
21. 3. 2018 • 16:27

V článku jsou žel nepravdivé informace. Neprohlížel si žádný rybníček, ale seděl na skruži, ve které bylo dole trochu vody. Při epileptickém záchvatu spadl hlavou do skruže a naneštěstí obličejem do vody. Nikdo nebyl nablízku aby mu pomohl.

fjdksla
22. 1. 2013 • 13:23

z článku je mi nanic. Neskutečné, kam až jsou někteří bulvární novináři schopni zajít. Odporné, že to po nich jejich zaměstnavatel vyžaduje. Hanebné, že oni na to přistoupí. Hlavně že prodáváme a že nás to dobře živí. Nebudeme se přece zdržovat nepodstatnostmi, jako jsou etika, stud, respekt vůči druhému, vnitřní zábrany či empatie.

majojo
21. 1. 2013 • 17:57

Mentálně postižený rozhodně nebyl, byl to vysokoškolský student. Jen trpěl epilepsií.

mandat
21. 1. 2013 • 17:15

Syn pana Hornicka byl mentalne postizen. Proc byl bez dozoru v te dobe, to nikdo nevi.

mandat
21. 1. 2013 • 17:14

Vynikajici clovek a umelec. Byl s panem Sovakem na vojne.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.