Bedřich Čuba je už v nebi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bedřich Čuba je už v nebi

Bedřich Čuba zemřel jen pár dnů předtím, než vyjde jeho vánoční album Kouzelné Vánoce.
Bedřich Čuba zemřel jen pár dnů předtím, než vyjde jeho vánoční album Kouzelné Vánoce. (pro Aha! – Petr Fabian)

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Zpěvák a hudebník Bedřich Čuba (†65), nazývaný valašským dechovkářským králem, zemřel v neděli ráno po krátké a těžké nemoci. Život nejen na Moravě velmi populárního zpěváka, textaře a skladatele vyhasl po třítýdenním pobytu v nemocnici ve Valašském Meziříčí, kde mu byl odstraněn nádor.

Příčinou smrti byl ale asi infarkt. Přestože je Čuba už v nebi, tak mu tento týden vychází novinkové album Kouzelné Vánoce, které v září natočil.

Čuba se hudbě a zpívání věnoval celý život. Naplno a profesionálně ale až posledních patnáct let. Za tu dobu mu vyšlo asi dvacet alb a stal se nekorunovaným valašským dechovskářským králem. Od pražského hudebního vydavatelství Vaško Music dostal Zlatou desku a v prestižní dechovkové hitparádě Českého rozhlasu Ostrava »Chtěl bych mít kapelu« nasbíral přes sto vítězství! S obrovským náskokem tak překonal i Josefa Zímu, Moravanku a další dechovkářské legendy. „To je hrozná zpráva. Ještě v sobotu jsem s Bedřichem telefonicky hovořil a on plánoval, jak pro nás natočí nové album Písničky z krabičky. V příštím roce jsme chtěli vydat výběr jeho největších hitů, ale teď jsme se rozhodli jej jako vzpomínku na něj vydat co nejdříve,“ řekl deníku Aha! Pavel Vaško z Vaško Music, které v posledních letech vydávalo Čubova alba. Jeho nejnovější disk Kouzelné Vánoce plný vánočních písní Čuby vyjde koncem tohoto týdne. První singl, Pohoda Vánoc, zařadila Heidi Janků na speciální vánoční disk edice iHits2U, který vyjde pozítří. „Moc mě to mrzí,“ řekla nám Heidi, která se s Čubou znala osobně stejně jako zpěvák Robert N. „K Béďovi jsem chodil ve svých začátcích na hodiny zpěvu. Hodně mi pomohl a otextoval i pár písniček na mé debutové album. Byl to moc fajn chlap a je hrozně nespravedlivé, že odešel tak brzy,“ uvedl Robert N.

„Poslední rozloučení bude pouze v úzkém kruhu rodinném, jak si to manžel přál,“ řekla deníku Aha! Čubova žena Daniela. Ostatky populárního zpěváka, textaře, skladatele a hudebníka budou s největší pravděpodobností uloženy na Valašský Slavín ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kde odpočívají celebrity, které svůj život spojily s Valašskem.

14.11.2006

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.