Uplakaná Tomsová dala sbohem Vostřákové: Zmlkl krásný hlas... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Uplakaná Tomsová dala sbohem Vostřákové: Zmlkl krásný hlas...

Marie Tomsová při proslovu plakala
Marie Tomsová při proslovu plakala (Marek pátek)

Členové rodiny a přátelé se dnes ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze rozloučili s Milenou Vostřákovou. Na poslední cestě vyprovodili oblíbenou televizní hlasatelku a pozdější moderátorku, která zemřela 7. července ve věku 77 let.

Jménem pozůstalých se s někdejší kolegyní z televizní obrazovky rozloučila Marie Tomsová. „Zmlkl krásný hlas, ztichl perlivý smích a zhasl úsměv láskyplných očí. Štěstí, radost a veselí odešlo s ní,“ řekla Tomsová ve smutečním projevu.

Připomněla, že Milena Vostřáková měla vždycky ráda společnost. Stále chtěla mít někoho z blízkých vedle sebe a cítila odpovědnost za ty, které milovala. Vše přecházela s humorem a nadhledem, dokázala pokaždé s elánem začínat znovu a znovu, dodala.

Smuteční obřad zahájily tóny Měsíční sonáty. Mezi přítomnými byly například její někdejší kolegyně Kamila Moučková, Jaroslava Panýrková, Marie Retková, Hana Heřmánková a Saskia Burešová. Přišli také Alexander Hemala, zpěváci Josef Zíma, Yvetta Simonová a Petra Černocká, výtvarník Adolf Born, herečka Gabriela Vránová, kapelník Karel Vágner a moderátor Eduard Hrubeš.



„Léta jsme spolu vedle sebe pracovaly, nikdy jsem ji neviděla zlou či rozčarovanou,“ řekla Moučková. „Jsou to ale ty nejkrásnější vzpomínky, pracovaly jsme spolu spoustu let. Milena byla vždycky laskavá a vstřícná, moc jsme si rozuměly," vzpomínala Yvetta Simonová.

Do Československé televize Vostřáková nastoupila v roce 1957; musela odejít o dvanáct let později po jediné větě, související s okupací Československa v srpnu 1968. Po vítězném hokejovém zápase s mužstvem Sovětského svazu na mistrovství světa v březnu 1969 totiž z obrazovky oznámila, že pije čaj, ale teď si připije vínem, protože jde o vítězství nejen sportovní, ale i morální.

Údajně tak vyvolala protisovětské vášně, za což byla potrestána totálním zákazem vystupování na veřejnosti. Z populární televizní hvězdy se stala asistentka, která vařila kávu, sháněla hercům ramínka na šaty a chodila pro účinkující do vrátnice.

Až v 80. letech začala konferovat program Milana Chladila a Yvetty Simonové. Její návrat na obrazovku v roce 1990 byl velkou slávou, po několika letech se této práce vzdala definitivně.

Milena Vostřáková se narodila 2. března 1934. V roce 1959 debutovala na filmovém plátně, kdy ztvárnila roli zpěvačky ve snímku Jiřího Krejčíka Probuzení. V roce 1964 hrála také v komedii Františka Filipa Tři chlapi po roce a po listopadu 1989 ji Milan Šteindler obsadil do televizního filmu Maestro.

Moderovala Dámský klub na Frekvenci 1, její hlas byl slyšet ze stanice Praha Českého rozhlasu, uváděla kulturní akce či módní přehlídky. S kolegyněmi připravovala stolní kalendáře s recepty známých osobností.

Smuteční hosté na ni dnes vzpomínali jako na elánem nabitou ženu, vždy upravenou, zářící a usměvavou. Řídila se rčením, že proti narození a smrti není léků - a v mezidobí si má člověk zachovat radost.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.