Šlechtic Jiří Lobkowicz: Zavřel oboru s bílými jeleny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Šlechtic Jiří Lobkowicz: Zavřel oboru s bílými jeleny!

Fotografie
Fotografie (internal)

Obora s unikátním stádem bílých jelenů v Žehušicích na Kutnohorsku se uzavřela veřejnosti.

Zámek i se všemi pozemky totiž koupila společnost potomka šlechtického rodu Jiřího Lobkowicze. A ten po 60 letech zavřel bránu obory, obrovské atrakce, kde se natáčel i populární televizní seriál Území bílých králů (1991).

Zámek i s oborou byl po roce 1989 navrácen potomkům původních majitelů. Ti ponechali oboru přístupnou, zámek však chátral. Nyní panství koupil Jiří Lobkowicz a hodlá ho kompletně opravit.

„Chystá se větší rekonstrukce jak obory, tak přilehlých budov. V zájmu bezpečnosti byla pro veřejnost dočasně uzavřena,“ říká nový správce Ladislav Kořínek. Jenže! Jak Aha! zjistilo, ani po opravách se pravidelný provoz neobnoví.

Tisíce návštěvníků, kteří do Žehušic každoročně směřovaly jenkvůli populární oboře, tak mají smůlu. „V budoucnu se počítá s umožněním vstupu veřejnosti jen v rámci »dnů otevřených dveří«,“ přiznal správce. A těch prý bude pomálu.

Bílé jeleny z Žehušic znají lidé díky televizní obrazovce, v oboře se odehrává děj seriálu Území bílých králů. Zahráli si v něm třeba Jan Kanyza, Pavel Zedníček či desetiletá Lucie Vondráčková. Dokud se nedočkáme nějakého »dne otevřených dveří«, bude tak případná repríza seriálu jednou z mála šancí, jak tento přírodní unikát vidět.

Víte,že...?

Obora v Žehušicích - Oboru s bílými jeleny založil hrabě Matyáš ThunHohenstein v roce 1826. Jde o oplocený anglický park a obory o rozloze 260 hektarů. Kromě stotřicetihlavého stáda bílé jelení zvěře žijí v oboře i černí daňci.

Jiří Lobkowicz  - Potomek šlechtické rodiny Lobkowiczů. V době komunistické vlády žil ve švýcarské Ženevě. V rámci restituce mu bylo navráceno rodinné panství v Mělníku. Angažoval se i v politice, byl místopředsedou Unie svobody.

Přečtěte si
jecmenos
7. 10. 2011 • 23:17

sssss

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.