Marie Rosůlková: 50 let odmítala všechny muže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Marie Rosůlková: 50 let odmítala všechny muže!

Taková normální rodinka. Nepřekonatelný seriál byl natočen v roce 1971 a babička milující detektivky v podání Marie Rosůlkové, snažící se v každém díle na někoho nastražit smrtící past, se stala jakousi ikonou tohoto seriálu.
Taková normální rodinka. Nepřekonatelný seriál byl natočen v roce 1971 a babička milující detektivky v podání Marie Rosůlkové, snažící se v každém díle na někoho nastražit smrtící past, se stala jakousi ikonou tohoto seriálu. (Aha! – Martin Přibyl, MDP, ara)

Kouzelná babička. Koho si představíte, když zaslechnete tohle slovní spojení? Záleží samozřejmě na věku, ale většina lidí starších 30 let si s velkou pravděpodobností vybaví jedno jméno známé z divadelních prken, z filmového plátna i z televizní obrazovky.

To jméno zní Marie Rosůlková. Geniální herečka, fantastický člověk, žena s neuvěřitelným osudem. Dnes si připomínáme smutné výročí. Přesně před 18 lety nás totiž Meryčka, jak slavné herečce přezdívali její přátelé, opustila navždy. Bylo jí 91 let. Jaká vlastně byla, koho milovala a po čem toužila?

Útěk bankovní úřednice

Marie Rosůlková se narodila 17. 12. 1901 v nepříliš zámožné rodině plzeňského ševce. Od velmi mladého věku toužila stát se herečkou, jako by toto povolání měla pevně usazené již v krvi. Finanční situace rodiny ale nedovolovala mladé Marii jít na studia na vytoužené konzervatoři, skončila tedy na obchodní akademii. Po jejím absolvování nastoupila do banky jako úřednice.

Naštěstí pro české divadlo a film ale od práce za přepážkou brzy utekla k divadlu, které ji provázelo příštích 70 let až do jejího skonu. Brala hodiny herectví, hrála ochotnické divadlo, chodila mezi herce... To všechno rozhodlo, že v roce 1921 získala první angažmá v Městském divadle v Plzni.

Potom hrála ještě v Jihočeském divadle, jednu sezonu (1925 – 1926) hrála v souboru Divadla Vlasty Buriana, po dalších přesunech nakonec zakotvila v Městských divadlech pražských, kde zůstala prakticky až do konce své divadelní kariéry v roce 1982. Hrát ale nepřestala i potom a hrála prakticky až do své smrti v roce 1993.

Chlapa k životu nepotřebovala

Marie Rosůlková byla velmi zvláštní člověk. Její přátelé a kolegové vzpomínají i na její vztah k mužům. Byla sice od roku 1924 vdaná za dnes už takřka neznámého hereckého kolegu Jarmila Škrdlanta, ale manželství dlouho nevydrželo. Potom už se paní Rosůlková nikdy nevdala a zřejmě neměla ani žádnou vážnou známost. Nechybělo jí to.

Více než půl století žila se svým o rok starším bratrem, katolickým knězem a také známým a obdivovaným architektem Janem Rosůlkem. Byl to vztah takřka harmonický. O tom, že opravdu jeden bez druhého nemohli žít, ostatně svědčí i to, že Marie Rosůlková přežila svého bratra, který zemřel v roce 1990, pouze o necelé tři roky. Bez něj to prý už nikdy nebyla ona.

Dáma, kterou nešlo nemilovat

Vzpomínky hereckých kolegů Marie Rosůlkové i jejích přátel jsou si podobné jako vejce vejci. Podle nich byla Meryčka okouzlující dáma první republiky, která ale neustále sršela humorem a střílela si ze všech kolem. Občas však nešla daleko pro pořádně jadrný výraz. Pro všechny, kdo se s ní někdy v životě potkali, fungovala jako bezedná studnice pozitivní nálady.

NEJSLAVNĚJŠÍ ROLE MARIE ROSŮLKOVÉ

Marie Rosůlková hrála v desítkách divadelních rolí a také ve více než 100 fi lmových a televizních rolích. Nejvíc si ji mohou diváci pamatovat z role babičky posedlé detektivkami v legendárním seriálu Taková normální rodinka, dále vlezlé domácí paní Harringtonové z komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku, odměřené babičky v komedii Léto s kovbojem, babičky v seriálu Křeček v noční košili atd.

Ve filmu se prosadila spíše ve druhé polovině 20. století, přesto stihla tolik rolí, kolik jiný herec nedá dohromady ani za tři životy. Většinou hrála spíše menší a vedlejší role, svou přítomností ale vždycky rozsvítila celou obrazovku nebo plátno kina.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.