Seriál Aha! TAKHLE BYDLÍ SLAVNÍ ČEŠI - Boss fotbalové Sparty Daniel Křetínský: Má barák po Vasilu Biľakovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seriál Aha! TAKHLE BYDLÍ SLAVNÍ ČEŠI - Boss fotbalové Sparty Daniel Křetínský: Má barák po Vasilu Biľakovi!

Daniel Křetínský
Daniel Křetínský (Aha! – Petr Novotný)

Papaláš jako papaláš. Alespoň se to zdá, nahlédnemeli do historie majitelů pražské vily U Mrázovky. Za první republiky ji obýval průmyslník Jaroslav Preiss, za »totáče« komunistický pohlavár Vasil Biľak, a teď ji vlastní miliardář Daniel Křetínský (35), mj. majitel fotbalové Sparty.

Rodilý Brňák se ke jmění, které se nyní odhaduje na 3 – 4 miliardy korun, vypracoval přes finanční skupinu J&T. Ta v roce 2004 koupila fotbalovou Spartu a od té doby je Křetínský jejím šéfem. A ne příliš úspěšným – vždyť ve fotbalu ročně utopí kolem 150 milionů! Takovou injekcí pravidelně oživuje prodělečnou Spartu.

Křetínský ovšem ani na bydlení nešetřil. Ne, nepostavil si megalomanský palác za Prahou, jako to mají ve zvyku jiní miliardáři. S družkou Klárou (34) se před lety nastěhovali do takzvané Preissovy vily na pražském Smíchově, která má hodnotu několika desítek milionů.

Dům nechal ve 30. letech postavit šéf Živnobanky Preiss pro svou sekretářku (a milenku) Jarmilu Demmerovou. Uvnitř je jednoduchá čtyřpodlažní funkcionalistická budova natolik prostorná (zast. plocha 350 m2, zahrada přes 2000 m2, garáže – pozn. red.), že si ji za totality rozdělili na byty i nejvyšší straničtí funkcionáři. A v jednom z nich bydlel nejmocnější muž Husákova režimu Vasil Biľak!

„Dům jsem koupil s tím, že ho postavil Jaroslav Preiss. To on mu vtiskl jeho podobu a ráz. Pozdější nájemníci mě opravdu nezajímají,“ tvrdí Křetínský. Dům obývá s přítelkyní – advokátkou Klárou Cetlovou a dvouletým synkem. Stěny jsou vyzdobeny originály obrazů (např. Josefa Šímy či Jakuba Špaňhela) za miliony korun.

Vilu o šesti bytech obývá jen Křetínského rodina.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.