Zakletá role penzisty Humla: První herec zemřel, druhého zradilo zdraví! Až Sovák měl štěstí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zakletá role penzisty Humla: První herec zemřel, druhého zradilo zdraví! Až Sovák měl štěstí...

Jiří Sovák v seriálu zazářil a postaral se o to, že Chalupáři se stali legendou. Třetí pokus vyšel.
Jiří Sovák v seriálu zazářil a postaral se o to, že Chalupáři se stali legendou. Třetí pokus vyšel. (ČTK, ara)

Role Evžena Humla, poněkud neurotického revizora v penzi, se stala pro Jiřího Sováka (†79) jednou z nejslavnějších. Málokdo ale ví, že hlavní role seriálu, jehož reprízu nyní vídáme každé pondělí na TV Nova (20.00), byla dlouho prokletá a Sovák byl až třetí, na koho padla volba. Jeho předchůdce si totiž našla smrt i těžká nemoc!

„Jednoho dne se objevil u nás na chalupě Franta Vlček a řekl, že Československá televize by přivítala nějaký parádní kousek pro stárnoucího Jaroslava Marvana,“ svěřil se v jednom z rozhovorů jeden z autorů scénáře, dnes už nežijící Václav Pavel Borovička. „Nějaký nápad jsem měl, a tak jsme pro pana Marvana napsali scénář s hlavní rolí. Jenže než ho papaláši schválili, Jaroslav Marvan zemřel,“ zavzpomínal na zrod legendárního seriálu Chalupáři. Smrt slavného herce znamenala pro seriál konec, byť naštěstí jen dočasný.

Role penzisty Humla byla napsána pro Jaroslava Marvana. Jenže ten už se jí nedožil.

Co zkusit Pivce?

Po čase přišel kdosi z televize s nápadem, že kdyby se dialogy upravily, byla by to hlavní role pro pana Pivce. „Byli jsme rádi, že se problém vyřešil, a začali jsme jednotlivé obrazy »přešívat« na tohoto herce. Jenže pan Pivec už měl velké zdravotní potíže a začal chodit s hůlkou. A tak se hledala další hvězda komediálního nebe a karta padla na Jiřího Sováka. Byla to skvělá volba a František Filip udělal další geniální tah. Obsadil vedle Sováka pana Kemra. Ti dva se nehledali, ale našli se!“ vzpomínal scenárista Borovička.

Po smrti Marvana padla volba na Jana Pivce, jenže toho zradilo zdraví a skončil o holi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.