Petr Muk: Po smrti vydělal už 800 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Petr Muk: Po smrti vydělal už 800 tisíc!

Petr Muk
Petr Muk (Daranus, Foto Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Marek Hofman)

Kdyby nešlo o takovou tragédii, mohla by se vdova po Petru Mukovi (†45) skoro radovat. Nečekaná smrt zpěváka, který před čtrnácti dny zemřel poté, co se udusil vlastními zvratky, totiž Evě Mukové (35) vynesla už víc než osm set tisíc korun. A příjmy ještě porostou!

Tři sta tisíc korun již získala od producenta Oldřicha Lichtenberga za Mukovo zpívání v divadlech Hybernia a Broadway. Šlo o nedoplacené honoráře. Na cestě už je ale víc než pět set tisíc korun za rekordní prodej Mukovy poslední desky V bludišti dnů.

„Fanoušci jsou spontánní, chtějí si na Petra zavzpomínat, a tak je prodej fantastický. Petr by měl radost. To album je navíc výborné, jedno z nejlepších, které kdy natočil. Proto je už jisté, že za něj dostaneme zlatou desku, a jsme velmi blízko mety, kdy bude i platinová,“ říká pyšně Mukův kamarád a vydavatel Vladimír Kočandrle. Platinová deska se dnes dává za dvanáct tisíc prodaných kusů. Což je na to, že cédéčko vyšlo teprve před čtrnácti dny, fantastické číslo.

A také fantastický výdělek! „Když se album prodává koncovým zákazníkům za tři sta korun jako ta poslední Mukova deska, interpret obvykle obdrží za jeden prodaný kus jen kolem dvaceti korun. Velikáni, jako byl Petr, mívají ale exkluzivní smlouvy a dostávají až do padesáti korun za prodanou desku. A přímo z Mukovy smlouvy vyplývá, že po smrti vydělal už půl milionu korun,“ prozradil nám zdroj z hudební branže. To je však teprve začátek, prodejní úspěch alba V bludišti snů se očekává i v dalších týdnech, takže Eva Muková se prakticky už dnes může těšit na miliony.

Po smrti každého výtečného zpěváka navíc začnou vycházet takzvané »bestofky« s jeho nejlepšími písněmi kariéry. To u Muka ale nehrozí. „Máme aktuální desku, a tak nechceme ohrozit její prodej. S výběrovým albem počkáme, viděl bych to tak, že na trh přijde až za rok,“ přemítá Kočandrle. Tedy při prvním výročí jeho úmrtí...

Manželka Eva dostane podíl na zisku z prodeje Petrova posledního alba.

Kšeft s jeho jménem!

Tělo tragicky zemřelého zpěváka Petra Muka (†45) ještě téměř nevychladlo a už se našli obchodníci, kteří na jeho úmrtí chtějí vydělat! Dnes například vychází kniha Petr Muk: Víc než jen obyčejný smutek autorek Kamily Tomsové a Lucie Müllerové, kterou dámy sepsaly za pouhých pár dní! Biografie mapující životní příběh tragicky zesnulého zpěváka vychází pouze patnáct dnů od jeho skonu na sto dvaceti stránkách. „O knize jsme přemýšleli dlouho, ale naplno jsme se knize začali věnovat až po smrti Petra Muka,“ přiznal naplno spolumajitel vydavatelství Josef Snětivý. A co se v knize dočteme?

K Židům nešel kvůli šábesu...

„V roce 1997 byl doslova krůček od toho, aby konvertoval. Nakonec si to ale rozmyslel. Nechtěl k víře přestoupit jen tak napůl. Mnohokrát vysvětloval, že pokud by konvertoval, musel by přesně dodržovat všechny zákazy a příkazy, které tato víra vyžaduje, jinak by se styděl sám před sebou: »Šest set třináct příkazů a zákazů, které židovství má, je tak velký úkol, že pokud je člověk alespoň trochu solidní a bere věc vážně, uvědomí si, jak závažný je to krok.« Během koketování s přestupem k judaismu například zjistil, že hlavním zdrojem jeho příjmů jsou páteční a sobotní vystoupení. Tedy práce ve dnech, kdy Židé slaví šábes a neměli by pracovat. A to si Muk nemohl dovolit. Navíc tvrdil, že když přísná pravidla nedodržují konvertité, je to mnohem horší, než když je porušují ti, co se v tomto náboženství narodili a vyrostli.

Na hrobě se odehrává tryzna!

Doslova poutní a pietní místo se stává z hrobu zpěváka Petra Muka (†45), který je pochován na hřbitově v Českém Krumlově. Davy lidí sem nosí květiny, zapalují svíčky a někteří se i modlí.

„Znám jeho tatínka, znala jsem i maminku. Je ho strašná škoda, byl ještě tak mladý,“ řekla jedna z návštěvnic hřbitova, která se tu zastavila, aby zapálila svíčku na hrobu svého manžela. „Byla jsem tu včera a u Mukova hrobu bylo asi šest mladých děvčat. Zapalovaly svíčku a zpívaly tu nějakou jeho písničku, až mne to udivilo,“ prozradila starší žena s tím, že se tu za pár minut vystřídalo hned několik lidí. U hrobu náhle zesnulého zpěváka, který zdobí dřevěný náhrobek s datem narození a úmrtí a zpěvákovou fotkou, se v těchto dnech zastaví téměř každý návštěvník hřbitova. Už teď se ale z místa zpěvákova posledního odpočinku stává poutní místo, podobně jako třeba z hrobu zpěváka Michala Tučného v Hošticích u Volyně.

Památce Petra Muka na českokrumlovském hřbitově se chodí poklonit davy lidí.

Znám jeho tatínka, znala jsem i maminku. Je ho strašná škoda, řekla jedna z návštěvnic hřbitova.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.