Doktor Blažej slaví 70! Tři tajemství Josefa Abrháma... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Doktor Blažej slaví 70! Tři tajemství Josefa Abrháma...

Josef Abrhám slaví 70. narozeníny. Jeho život bohužel neprovázejí jen herecké úspěchy.
Josef Abrhám slaví 70. narozeníny. Jeho život bohužel neprovázejí jen herecké úspěchy. (Aha! – Marek Pátek)

Jejda, ten čas vážně peláší! Dnes slaví už 70. narozeniny jeden z nejváženějších českých herců Josef Abrhám. Muž, který býval idolem snad každé ženy, člověk, který dokáže stárnout s noblesou.

Abrhám nikdy nemluví o svém soukromí, ví se o něm snad jen to, že jeho manželkou je o 14 let mladší herečka Libuše Šafránková (56). A není proč se nemluvnosti oblíbeného Arnošta Blažeje z Nemocnice na kraji města divit, jeho život provázela neskutečná bolest i velké fi nanční ztráty. Lze snad jen smeknout před tím, jak se s nástrahami osudu vypořádal...

Smrt milované sestry

Už jako malý měl Abrhám dvě velké lásky – divadlo a jazz. Především hudba se stala v čase jeho dospívání obrovskou vášní. „Rodiče mi zamykali klavír, abych se nepomátl. Hrál jsem třeba osm hodin v kuse. Ráno jsem vstal a večer jsem byl celý křivý. Až takhle jsem byl posedlý,“ svěřil se Abrhám. Pak už jeho kroky ale nezadržitelně mířily na prkna, která znamenají svět. Jenže pak přišla velmi krutá rána osudu. Událostí, která ho poznamenala na celý život, byla smrt jeho sestry, která v roce 1963 zemřela v pouhých šestadvaceti letech! Josefovi, kterému bylo v té době 24 let, se zhroutil svět. „Dodnes se s tím nevyrovnal. Svou sestru miloval, stále na ni vzpomíná,“ řekl nám Abrhámův herecký kolega. Už víte, odkud ten hořkosladký hercův úsměv?

Randění s Urbánkovou

Málokdo ví, že Abrhámovou první velkou láskou byla zpěvačka Naďa Urbánková (70), která ho velice milovala a s rozchodem se jen těžko dokázala smířit. Chodili spolu pět let. „Pepu jsem velmi milovala. Když to srovnám s ostatními muži, s odstupem bych řekla, že snad nejvíc. Moc jsem si s ním přála mít dítě,“ přiznala zpěvačka. Jejich rozchod ale neprobíhal právě idylicky. O začínajícím vztahu Abrháma s Libuší Šafránkovou se Urbánková dozvěděla od své kadeřnice. „Bylo to docela smutné. Jak už to většinou bývá, všichni o tom věděli, jen Naďa ne. Josef je hodný člověk, prostě jí to nedokázal sám říct a nechtěl jí ublížit,“ prozradil nám jejich společný známý.

Přišel o dědictví a miliony!

Divadelní kariéru Josefa Abrháma dovršilo angažmá v Národním divadle, kam nastoupil v roce 1992. Po dvou letech z něj ale odešel a divadlo opustil natrvalo. Následně se vrhl na podnikání. V roce 1993 totiž herec spolu se dvěma příbuznými restituoval cihelnu v Kunovicích. »Nasypal« do ní miliony korun, jenže po devíti letech se dočkal potupného konce – cihelna skončila v konkursu. Přitom rodině Abrhámových patřila více než sto let! Jako byznysmen se prostě Josef příliš neosvědčil, v herectví se nicméně stal žijící legendou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.