Prokletí rodiny Kerndlů: Rakovinu porazili oba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Prokletí rodiny Kerndlů: Rakovinu porazili oba!

„Při léčbě mi nejvíce pomohla zkušenost, jak s nemocí bojoval můj manžel Laďa,“ tvrdí Milada Kerndlová.
„Při léčbě mi nejvíce pomohla zkušenost, jak s nemocí bojoval můj manžel Laďa,“ tvrdí Milada Kerndlová. (Aha! – Jaroslav Benda)

5:00 – I když patří svátek svatého Valentýna speciálně zamilovaným, pro zpěváka Laďu Kerndla (64) a jeho ženu Miladu má toto datum i úplně jiný význam. Dá se říct, že jim zcela zásadně změnilo život. Oba si 14. února (s odstupem přesně deseti let) vyslechli zdrcující verdikt lékařů: „Máte rakovinu!“

Za tři neděle zhubl o 32 kilo

Ta zpráva přišla jak blesk z čistého nebe. Čtrnáctého února 1994 sdělili lékaři Laďovi krutou diagnózu, která zněla – rakovina krku. Pro zpěváka nastalo několikaměsíční martyrium s neuvěřitelně dramatickým průběhem. V té době podstoupil celkem čtyři operace a dvakrát prodělal klinickou smrt. „V nemocnici jsem strávil dlouhou dobu, podstoupil celkem osmadvacet ozáření, jedenáct měsíců chemoterapie a během tří neděl jsem zhubl 32 kilo,“ vzpomíná na kruté chvíle boje se zákeřnou chorobou zpěvák, který prý přijal zprávu o své nemoci s poměrně klidnou hlavou. Později se však dostavily okamžiky, kdy chtěl svůj boj s nemocí vzdát. „Když mi to lékař oznámil, řekl jsem si – svůj život sis prožil, a pokud to dál nepůjde, nedá se nic dělat,“ vzpomíná. Doktora se proto hned zeptal, zda se s tím dá vůbec nějak bojovat. Když se mu dostalo kladné odpovědi, pustil se do boje.

Zbývalo mu 48 hodin života

Během léčby přišly momenty, kdy byly bolesti tak velké, že se cítil zcela vyřazený ze života. „Dvakrát po sobě jsem se ocitl i v tom klasickém tunelu s bílým zářivým světlem na konci a naštěstí jsem se v obou případech vrátil zpět do života,“ vzpomíná na nejtěžší okamžiky svého života Laďa Kerndl. Své si prožila i jeho manželka Milada. Při jedné z návštěv jí v nemocnici dokonce oznámili, že manželovi zbývá posledních osmačtyřicet hodin života. „Když jsem za ním přišla druhý den do nemocnice na návštěvu a jeho postel byla prázdná, byl to pro mě strašný pocit. Uklízečka mi tenkrát oznámila, že už ho odvezli a já tomu nemohla uvěřit. Bezmocně jsem stála na chodbě a v duchu si říkala, že to není možné. Když jsem však po chvíli spatřila přicházet usměvavého primáře, věděla jsem, že manžel žije. Řekl mi, že Laďa je ve vedlejším pokoji a za čtrnáct dní poté šel domů. V boji s nemocí nastal zásadní zlom, manžel vyhrál svůj nejtěžší boj v životě. V jeho léčbě nastal již nečekaný obrat k lepšímu,“ dodává paní Milada s úsměvem.

Přestal kouřit ze dne na den

V den, kdy lékaři Laďovi oznámili krutou diagnózu, odložil navždy krabičku s nedokouřenými cigaretami. „Kouřit jsem přestal okamžitě a také alkohol jsem omezil na minimum. Co se týče jídla, mohu jíst v podstatě vše, na co mám chuť. Také jsem hodně sportoval, rád si zaplavu nebo chodím na procházky,“ vysvětluje. V době léčby vyhledal i několik léčitelů, ale přestal jim prý věřit.

Diagnózu si vyslechla na mobilu

14. února 2004 oznámila lékařka Miladě Kerndlové, že má rakovinu prsu. Asi o půl roku promeškala pravidelnou lékařskou prohlídku na momografu (speciální rentgenové vyšetření – pozn. redakce) a z preventivní prohlídky se stalo drama. Později se dozvěděla, že se paní primářce na výsledcích něco nezdá, nicméně krutý ortel si vyslechla po telefonu. „Mobil zazvonil v okamžiku, když jsem vezla dceru Terezku autem z vystoupení,“ vzpomíná paní Milada. Hlas ve sluchátku jí vzápětí doslova změnil život. „Paní Kerndlová, je mi to moc líto, ale výsledky jsou pozitivní,“ sdělila jí primářka a zároveň zdůraznila, že řešení musí být radikální. Zprávu prý přijala celkem klidně, první se to od ní dozvěděla Terezka. Přijala to mlčky. Nemluvila a okamžitě se rozplakala. Manželovi to řekla jako poslednímu. „Tak tě následuju, oznámila jsem mu večer doma a on se strašně rozbrečel. Nikdy předtím jsem ho tak plakat neviděla. Na mě to padlo až po několika dnech, kdy jsem pro změnu probrečela několik hodin já. Druhý den ráno jsem se však probudila s naprosto čistou hlavou, zdálo se, že slzy můj zármutek zcela odplavily. Zkrátka jsem pokračovala dál, jako by se nic nestalo,“ říká Milada Kerndlová.

Myslela na nejhorší

Následovala operace, chemoterapie a ozařování. „Věděla jsem, jak se nemoci postavil Laďa, a to mi dodávalo sílu bojovat. Situace, které jsem před lety prožívala s ním, se teď opakovaly pro změnu v mém případě. Vnímala jsem, jak mě rodina bedlivě sleduje, jakou hrůzu mají z mé případné smrti a jak moc prožívají, když mě někde píchne nebo zabolí. Zjistila jsem také, že sama o sebe jsem se tolik nebála. Zato permanentně neskutečný strach prožíváte v případě, když má rakovinu blízká osoba,“ popisuje své zkušenosti s nemocí Milada Kerndlová. Sama si svou smrt připouštěla, a proto napsala s novinářkou Leou Slámovou knížku Ze světa dětí do světa dospělých. Byl to zároveň originální dárek pro dceru Terezu k jejím osmnáctým narozeninám. „Když jsem se probrala z narkózy, řekla jsem si, že ještě nemám vyhráno. Kdybych náhodou umřela, tak ať Tereza ví, jak to všechno bylo od jejího narození až do jejích osmnácti let,“ dodává Milada Kerndlová.

Deprese musí stranou

Manželé Kerndlovi se v současné době cítí dobře a své poznatky z boje s těžkou nemocí si nechtějí nechat jen pro sebe. Milada pořádá semináře pro ženy postižené nádorovým onemocněním prsu, které se konají na rodinném statku v Žernovníku. „Chceme, aby se ženy dokázaly s touto nemocí poprat a nepodléhaly depresím. Tato myšlenka, kterou jsem byla přímo nadšená, vzešla od paní primářky Renáty Neumanové, která u nás ženám přednáší,“ vysvětluje spoluorganizátorka seminářů Milada Kerndlová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.