Nevěrní kamarádi pohřbili »vodníka« Masopusta (†65): Odpusť nám, Mirku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nevěrní kamarádi pohřbili »vodníka« Masopusta (†65): Odpusť nám, Mirku!

Skromný katafalk a rakev zesnulého.
Skromný katafalk a rakev zesnulého. (Aha! - Marek Pátek, reprofoto: Jak utopit Dr. Mráčka)

PRAHA (nik, hlv, daz) – Vedro k zalknutí a sžíravé výčitky! Takové myšlenky se včera asi nejčastěji honily hlavou kolegům herce a skvělého dabéra Miroslava Masopusta (†65), když ho doprovázeli na jeho poslední cestě!

Vodník Rolf už doplul do nebe.

Obřad se konal po poledni v malé obřadní síni strašnického krematoria. A i když vodník Rolf z filmu »Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách« nebo radista-čekatel Lojza Bártík ze seriálu »Třicet případů majora Zemana« rozdával radost mnoha lidem, počet truchlících nebyl nijak vysoký. Pár hvězd se mezi nimi ale našlo.

„Umřel prakticky opuštěný a teď se ty hvězdy tady mohou přetrhnout, aby se ukázaly na jeho pohřbu a daly tak najevo, jací velcí kamarádi s ním byli. Snad jediný, kdo by se ale Mirkovi mohl hrdě podívat do očí, je Jirka Klem. A ostatní? Ti si to musí vyřešit se svým svědomím. Mě by hanba fackovala!“ zlobil se jeden ze smutečních hostů, který nejspíš patřil k rodinným pozůstalým.

Největší přítel Masopusta Jiří Klem také přečetl na pohřbu proslov a občas se při tom zalykal pohnutím. „Kamaráde, když sis před časem stěžoval, nevěděl jsem, že už tak brzy nebudeš mezi námi. Mám na tebe takovou prosbu: prosím, drž nám tam nahoře místo v šatně. Šťastnou cestu, příteli!“ pronesl.

Na obřad kromě něj dorazili například Stanislav Fišer, Luděk Sobota, Oldřich Vlach, Hana Maciuchová nebo Valérie Zawadská. Tu asi stesk po kolegovi nebo příšerné vedro přemohly natolik, že se během obřadu otočila na podpatku a ze smuteční síně se vypařila jak pára nad hrncem. Rozloučit se přišla i nejmenší česká herečka Aťka Janoušková. „Chtěla bych mu vzkázat, ať si to tam užívá v klidu, a že se tam někde určitě sejdeme.“

Samotný obřad trval jen necelých dvacet minut, během kterých zazněly dvě písně; při třetí »Non, je ne regrette rien« (Ničeho nelituju) Edith Piaf zmizela rakev se zesnulým za oponou. Masopust zemřel zhruba před čtrnácti dny, v bytě jej nalezla přivolaná policejní hlídka.

Jeho smrt je zatím obestřena tajemstvím. Mluví se o nešťastné náhodě. Nejspíš dostal mrtvičku nebo nešťastně upadl a smrtelně se zranil – poslední dobou si stěžoval na silné bolesti hlavy a motolici. Po smrti své ženy, kterou velmi miloval, svedl boj s alkoholem. Změnil se a uzavřel se do sebe. A divadlo, film a televize? I to, že na něj tři lásky jeho života zapomněly, mohlo pod-le jeho kolegů vést k smrti velmi milého a čestného člověka.

Největší kamarád zesnulého Jiří Klem přečetl smuteční projev.

Oldřich Vlach (vpravo) přichází o jednoho známého za druhým.

Hana Maciuchová se neúspěšně skrývala za slunečními brýlemi.

Luděk Sobota byl Masopustovým spolužákem.

Dorazil i český Vinnetou Stanislav Fišer. Před lety sám přišel kvůli vážné nemoci navždy o hlasivky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.