Michael Jackson (†50), král popu, je mrtev! Zabil ho jeho lékař! Píchl mu lék, který zastavil jeho srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Michael Jackson (†50), král popu, je mrtev! Zabil ho jeho lékař! Píchl mu lék, který zastavil jeho srdce

Michael Jackson
Michael Jackson (YouTube.com, ČTK)

LOS ANGELES – Svět přišel o krále popu. Odešla legenda. Nejpopulárnější zpěvák historie. Michaelu Jacksonovi (†50) dotlouklo jeho utrápené srdce. Lékaři v Los Angeles se ho 2 hodiny snažili oživit. Marně.

Svět přišel o krále popu. Odešla legenda. Nejpopulárnější zpěvák historie. Michaelu Jacksonovi (†50) dotlouklo jeho utrápené srdce. Lékaři v Los Angeles se ho 2 hodiny snažili oživit. Marně.

Jackson byl prohlášen za mrtvého ve čtvrtek krátce poté, co byl přivezen do nemocnice s úplnou zástavou srdce. „Byl přijat již v bezvědomí a jeho smrt byla konstatována ve 14.26 h (23.26 středoevropského času),“ řekl koroner Fred Corral. Okamžitě poté se začaly shromažďovat u losangeleské kliniky UCLA tisíce zpěvákových příznivců.

Rodinný advokát Brian Oxman televizi CNN řekl, že „jeho úmrtí není nic neočekávaného – vzhledem k lékům, které užíval“.

Příčinou Jacksonovy smrti je rozsáhlý infarkt myokardu. Poslední dobou byl zpěvák závislý na prášcích. Osudnou se mu stala dávka demerolu – léku podobnému morfinu, který tlumí bolest a který mu ve čtvrtek doma jeho lékař vpíchl do žíly. Podle zpěvákovy rodiny byla ale dávka příliš velká. Ihned poté začal mít problémy s dýcháním. Dech se zpomaloval, až se zastavil úplně. Přátelé okamžitě nasadili umělé dýchání bez výsledku. Sanitka dorazila k jeho domu v Los Angeles už za 8 minut a nezjistila žádné známky dechu ani tepu.

Po lékaři, který Jacksona vpodstatě zabil, pátrá nyní policie. Ještě před příjezdem záchranky totiž z domu, kde s Jacksonem bydlel, utekl...

O Jacksonově chatrném zdraví se mluvilo roky. Začátkem roku slavnostně oznámil svůj velký hudební návrat, ale… Jeho 50 koncertů v Londýně (první měl být už 13. 7.) bylo sice beznadějně vyprodáno (za lístky dali fanoušci 1,6 miliardy Kč), sám Jackson ale zápasil s rakovinou kůže, hrozila mu chemoterapie a nakonec se objevil jen na 2 ze 45 zkoušek. Rodina už před časem potvrdila, že se Michael není schopen vymanit ze závislosti na prášcích. „Trpí silnými bolestmi zad, proto bere léky tišící bolest. Je ale zjevné, že ty pilulky zcela ovládly jeho život,“ prozradil nedávno rodinný přítel. Mezi léky figuruje i bolest tlumící opiát dialudid. Bohužel se jedná o léky, které mohou přivodit zástavu srdce. Na demerolu byl závislý od roku 1993.

Snažil se ze závislosti léčit, ale terapie nebyla nikdy zcela úspěšná. V posledním roce už často neměl ani sílu chodit a nechal se vozit na kolečkovém křesle. Byl téměř kost a kůže. Vážil jen 56 kg. Odmítal obědvat, bál se tloustnutí.

Skončil jeden velký příběh. Na jeho začátku byl obrovský talent a sláva. Jeho konec je ale hořký. Michael Jackson svým plachým úsměvem klamal sebe i okolí. Trpěl neskutečnou bolestí. I tak chtěl znovu dobýt trůn popového krále. Kromě dluhů po něm zůstaly i jeho děti – synové Prince Michael I. (12), Prince Michael II. (7) a dcera Paris Michael (11).

Jacksonovy příznivce od USA po Asii smrt jejich idolu zdrtila. Zpráva se stala událostí dne, rádia a televize kvůli tomu přerušily vysílání a věnují mu zvláštní pořady.

Co všechno Jackson bral
  • Demerol – opiátové analgetikum na utišení bolesti.
  • Dialudid – narkotické analgetikum rovněž mírnící bolest.
  • Valium – uklidňující prostředek, u nás prodávaný jako diazepam.
  • Xanax – krátkodobě učinkující droga proti silným záchvatům úzkosti.
  • Ativan – sedativum, které uvolňuje svalstvo a pomáhá od úzkosti a stresu.
Kliknutím zvětšetePoslední foto před smrtí

V téhle chvíli ještě stále byla naděje, že Michael Jackson – byť s mozkem poškozeným dlouhým nedostatkem kyslíku – přežije. Už sice více než dvě hodiny sám nedýchal a byl v kómatu, ale lékaři v nemocnici stále bojovali. Půl minuty nato museli ale i oni konstatovat: „Je konec, král je mrtev...“ Fotku umírajícího Jacksona pořídil zřejmě někdo z nemocničního personálu.

Jeho poslední čtvrteční minuty - Proboha, on nedýchá!
  • 21.21
    (v Los Angeles 12.21 h) – Na tísňovou linku volá někdo z Jacksonova personálu, že zpěvák ve svém domě zkolaboval.
  • 21.22
    Nemocnice vysílá sanitku s popisem případu: „50letý muž. Vůbec nedýchá.“ Přátelé včetně zpěvákova bratra Randyho, který byl zrovna v domě, se ho mezitím doma snaží oživit umělým dýcháním.
  • 21.29
    Dorazil záchranný tým. Lékaři nezjistili známky dýchání a nenahmatali tep. Snaží se zpěváka oživovat. Ten ale stále nedýchá. Je v kómatu.
  • 22.14
    Sanitka přiváží zpěváka do nemocnice UCLA Medical Centre v Los Angeles. Cestou prováděli lékaři masáž srdce a dávali Michaelovi kyslík. Resuscitace se bohužel nezdařila. Mezitím je informována zpěvákova rodina.
  • 22.18
    Přijíždí matka Katherine, pak Michaelovi bratři, sestra LaToya, herečka Elizabeth Taylor…
  • 22.30
    Před nemocnicí se už tísní davy zpěvákových fanoušků. „Zachraňte ho! Musíte ho zachránit!“ křičí.
  • 23.26
    Po 72 minutách jsou oživovací pokusy ukončeny. Objevují se lékaři a oznamují šokované rodině, že veškerá snaha oživit srdce byla marná a že Michael Jackson je mrtev.
  • 23.28
    „Můj bratr, legendární král popu, zemřel na selhání srdce,“ sděluje v emotivním projevu novinářům zpěvákův plačící bratr Jermain Jackson.
  • 23.55
    Koroner Fred Corell potvrzuje, že Jackson zemřel na selhání srdce.
  • 0.15
    Objevují se poprvé informace, že Michael Jackson zkolaboval na předávkování po injekci demerolu – obdoby morfia. Hned poté začal mít problémy s dýcháním.
  • 0.30
    Před nemocnicí se shlukují tisíce a tisíce fanoušků. Někteří na sobě mají typické Jacksonovy kostýmy. Mnozí pláčou.
  • 1.15
    Na stanici CNN nepřetržitě běží speciální pořad slavného moderátora Larryho Kinga. Ten živě telefonuje se známými umělci. „Je to stejné, jako když zemřel Kennedy,“ prohlásila zpěvačka Céline Dion.
  • 3.40
    Jacksonovo tělo odváží vrtulník zpátky do Jacksonova domu. Dům je obklopen novináři.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.