Waldemar Matuška (†76): Manévry kolem pohřbu - Koho posadí vedle vdovy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Waldemar Matuška (†76): Manévry kolem pohřbu - Koho posadí vedle vdovy?

 (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Marek Pátek, ara)

PRAHA – Deník Aha! zná přesný plán zítřejšího rozloučení se zesnulým Waldemarem Matuškou (†76) včetně detailního zasedacího pořádku smutečních hostů! Po pravici vdovy Oliny Matuškové (60) usednou zpěvákovi synové Waldemar George a Miroslav, po její levici prezident Klaus a pražský primátor Bém. A co bude dál?

● Po 720 dnech se Walda vrátí na Žofín
● Přesný časový plán pohřbu
● Kdo a kde bude sedět
● Vdova už objednala věnec
● Zakázaná kytice od premiéra
● Scénu musí postavit přes noc

Jaký věnec pro manžela nechala Olinka vyrobit?

Režisér František Polák a architekt František Svoboda musejí postavit Waldovi důstojnou scénu přes noc ze středy na čtvrtek, protože do té doby na Žofíně probíhá hudební festival. „Sešli jsme se s paní Matuškovou a probrali všechna její přání,“ potvrdil deníku Aha! režisér Polák. „Vybrala tři Waldemarovy fotografie, které jsme nechali zvětšit. Jedna bude hlavní, dvě menší. Dohodli jsme se i, kde bude stát rakev a kde bude probíhat povídání. Z tohoto místa se pro odpolední rozloučení pro veřejnost stane místo pro odkládání květin,“ dodává Polák, který pro televizi režíroval plejádu pořadů se slavným »Slavíkem z Madridu«. Všechny květiny pak poputují na pohřebiště popravených do Motola.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Včera byly objednány i smuteční věnce. „Olinka si pro Waldu přála věnec žlutých růží. Za Waldu juniora to bude kytice bílých květů, říkají tomu rozkvetlá zahrada,“ prozradil jeden z organizátorů Martin Michal. Věnce posílá i Pražský hrad, magistrát, Petr Kratochvíl, zpěvákovi přátelé z USA a paradoxně i premiér Jan Fischer, o kterém se Matuškovi blízcí po zpěvákově smrti vyjadřovali kvůli jeho komunistické minulosti dost nelichotivě a přes média mu naznačili, že by jeho přítomnost nebyla žádoucí.

Novináři budou od smutečních hostů odděleni, budou mít přístup jen na balkon, kde je bude hlídat ochranka. Přímým přenosem bude pohřeb vysílat jak Česká televize, tak servery iDnes.cz a TN.cz, akreditovaly se i slovenské televize. „Proslovy budou mít prezident herecké asociace Václav Postránecký, Matuškův syn Waldemar, Karel Gott a Helena Vondráčková. Očekává se jen pár slov, posledně jmenovaní se bojí, že budou mít tak stažená hrdla, že zvládnou sotva pár slov,“ dodává Michal. Ostatky Waldemara Matušky budou následující den v pravé poledne uloženy na Vyšehradském hřbitově.

Zamýšlený zasedací pořádek první řady:

Kliknutím zvětšete

Plán pohřbu minutu po minutě:
  • 7.30 – Dorazí rakev s ostatky Waldemara Matušky.
  • 9.15 – Zpřístupnění Žofína pro 750 pozvaných hostů.
  • 10.00 – 11.30 – Uzavřené poslední sbohem legendárnímu zpěvákovi. V první lavici kromě výše zmíněných zasednou i další blízcí přátelé Matušky – Kristian Kodet či Martin Kuta. Zazní písně KTO Bandu Aby nás pánbůh miloval, Tálinskej rybník a Matuškův hit Sbohem, lásko! Vše hlídá početná ochranka.
  • 11.30 – 13.00 – Čas na kondolence a odchod pozvaných hostů. Poté v sále proběhnou úpravy a odstranění židlí, aby k rakvi mohla veřejnost. Prostor Žofína ale bude v tuto dobu zcela nepřístupný.
  • 13.00 – 16.00 – Rakev bude připravena v hlavním sále, zpřístupněném pro veřejnost. Očekává se kolem osmi tisíc návštěvníků z celých Čech a Slovenska včetně Matuškových rodných Košic.
  • Po 16.00 – Ostatky Matušky budou ze Žofína krátce po uzavření sálu převezeny do strašnického krematoria, kde dojde ke zpopelnění.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Bodyguard mrtvého Matušky: Olinku ochráníme před kolapsem!
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.