Karel Gott v šoku - Jeho textař se oběsil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Karel Gott v šoku - Jeho textař se oběsil!

Karel Gott se s textařem svých německých hitů neviděl pětadvacet let.
Karel Gott se s textařem svých německých hitů neviděl pětadvacet let. (Aha! – Marek Pátek, ara)

PRAHA/BERLIN – Německý písničkář Kurt Demmler (†65), který do němčiny přeložil několik českých hitů Karla Gotta (69) z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, včetně slavného Kdepak ty ptáčku hnízdo máš (Wo kleiner Vogel ist dein Nest), spáchal včera sebevraždu.

Německý písničkář Kurt Demmler (†65), který do němčiny přeložil několik českých hitů Karla Gotta (69) z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, včetně slavného Kdepak ty ptáčku hnízdo máš (Wo kleiner Vogel ist dein Nest), spáchal včera sebevraždu. Tragédie se odehrála v berlínské vazební věznici, kde Demmler skončil kvůli obvinění ze zneužívání nezletilých dívek. „Co k tomu mohu říci? Pětadvacet let jsem ho neviděl. Ani nevím, jak později žil. Ale byl to výborný lipský písničkář, těžko ho k někomu u nás přirovnat. Snad k Jaromíru Nohavicovi,“ reagoval na zprávu o smrti svého bývalého spolupracovníka Mistr.

Někdejšího předního umělce NDR, jenž však zastával kritický postoj vůči komunistickému režimu, nalezl brzy ráno oběšeného v cele dozorce věznice v berlínské čtvrti Moabit. Hudebník a textař spáchal sebevraždu jen několik hodin před původně plánovaným pokračováním procesu, v němž byl obžalován z pohlavního zneužívání dívek v letech 1995 až 1999. Podle mluvčího německé justice Daniela Abboua před sebevraždou nic nenasvědčovalo tomu, že by si chtěl Demmler vzít život. Nalezen nebyl ani dopis na rozloučenou. Demmler byl jedním z nejplodnějších autorů písňových textů v bývalé NDR. Do němčiny převedl například píseň Karla Svobody Kdepak ty ptáčku hnízdo máš (Wo kleiner Vogel ist dein Nest). Tu zpívá Karel Gott ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku, která je kultovní záležitostí v Česku i v Německu. Pod německou verzí slavné písně tak jsou podepsáni dva autoři, kteří si nakonec vzali život.

Demmler je autorem německých textů k mnoha dalším Gottovým českým šlágrům jako Daň z lásky své, Dál, dál se toulám, Sen lásky, Kavárna Sladký ráj nebo Půlnoční láska. Známý textař si však také podle obžaloby v letech 1995-1999 zval do svého berlínského bytu a do vily v braniborském Storkowě dívky ve věku 10 až 14 let pod pláštíkem castingu na vytvoření nové dívčí skupiny. Při tom je údajně sexuálně zneužíval. Na jedné z obětí, která za ním docházela jednou až dvakrát týdně po dobu tří let, se údajně provinil více než 180krát. Umělec se údajně na žádné z dívek nedopustil znásilnění, z pohlavního zneužívání však byl obviněn ve 212 případech.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.