Dva roky po smrti Karla Svobody - Kuchař Alexander Kurkov, který často vařil pro fenomenálního skladatele: Miloval boršč, pil malé vodky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dva roky po smrti Karla Svobody - Kuchař Alexander Kurkov, který často vařil pro fenomenálního skladatele: Miloval boršč, pil malé vodky

Karel Svoboda
Karel Svoboda (Aha! – Petr Novotný, Martin Hykl, David Kundrát, Marek Pátek)

JEVANY – Tento týden už to jsou dva roky, co kulka z revolveru ukončila život fenomenálního českého skladatele Karla Svobody (†68). Ani teď, 734 dnů po osudném večeru stále není jasné, proč si úspěšný muž sáhl na život.

Tento týden už to jsou dva roky, co kulka z revolveru ukončila život fenomenálního českého skladatele Karla Svobody (†68). Ani teď, 734 dnů po osudném večeru stále není jasné, proč si úspěšný muž sáhl na život. A stále jsou lidé, kteří tvrdí, že Svoboda se nezabil sám, byť policie možnost vraždy dávno vyloučila. Kuchař Alexander Kurkov (43) měl to štěstí, že vařil pro zesnulého Karla Svobodu. V osudný den se dokonce se Svobodou potkal, prohodili pár slov a skladatel si objednal na večer stůl. Jenže přijít už nestihl, ležel totiž s prostřelenou hlavou ve sněhu před svým domem...

I když od Svobodovy smrti uplynuly dva roky, majitel pizzerie Jevany Alexander Kurkov přesto na svého slavného hosta neustále vzpomíná. A na jeho tragickou smrt má jasný názor! „Nemyslím si, že se zabil sám. Ten den jsme ho s manželkou dopoledne potkali v obchodě a on si u nás na půl pátou rezervoval stůl. Že prý se vrátí Vendula s Jakubem, a tak si vyjdou. Ale na večeři už nepřišel. Když jsme s ním mluvili, byl naprosto klidný, měl dobrou náladu,“ vypráví Kurkov, který dokonce vařil pět let i pro bývalého prezidenta Borise Jelcina.

Podle kuchaře byl Svoboda milý a nenáročný host, který nechával spropitné 100 korun, i když přišel třeba jen na kávu a jablkový závin. „Vždycky přicházel sám a až večer, nakoukl, jestli tady nemáme moc lidí, a pak si sedl ke stolu v zadní části místnosti. Dal si kafe, někdy malou vodku, seděl a něco si soustředěně zapisoval. Bylo vidět, že nechce být rušen. Co se týče jídla, miloval ruský boršč a pelmeně, což jsou taštičky plněné mletým masem,“ vzpomíná Kurkov.

Smutné výročí úmrtí Karla Svobody - Pusto na hřbitově v Jevanech

Když se před necelými dvěma lety konal pohřeb Karla Svobody, sešly se na něm stovky lidí a tisíce se chtěly s velikánem české hudby rozloučit. O dva roky později, v den výročí jeho smrti, bylo na hřbitově v Jevanech celkem pusto.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.