Josef Dvořák (66) - Pokus o sebevraždu! Kvůli milence! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Josef Dvořák (66) - Pokus o sebevraždu! Kvůli milence!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA/ HAVANA – Láska až za hrob. Spalující, vášnivá, a přesto romantická. Taková, že kvůli ní herec Josef Dvořák (66) chtěl spáchat sebevraždu. Nemluvíme o Pepově současné manželce Jáje, ale o citovém vzplanutí, které herec prožil v roce 1978.

Láska až za hrob. Spalující, vášnivá, a přesto romantická. Taková, že kvůli ní herec Josef Dvořák (66) chtěl spáchat sebevraždu. Nemluvíme o Pepově současné manželce Jáje, ale o citovém vzplanutí, které herec prožil v roce 1978. Sice byl už tehdy poprvé ženatý, přesto se však zamiloval do jiné. Byla mladá, krásná, chytrá a studovala v Liberci medicínu. Jana. Jenže v době, kdy tajný milenecký pár prožíval lásku nejintenzivněji, dívku srazilo auto. Zhroucený Dvořák odcestoval do exotického ráje socialismu na Kubu, kde se rozhodl vzít si život. Odkráčel do moře a vrhl se do jeho vln, odhodlán buď zemřít, nebo odplavat do emigrace v USA...

Připomíná to shakespearovské drama. „Vyšla z domu nakoupit a jakýsi řidič nepochopitelně předjížděl z pravé strany do levé. Ona se podívala správně, ale on ji smetl… Pepa byl v liberecké nemocnici za ní, ležela tam několik dní v kómatu a pak zemřela,“ vzpomíná na dávné drama Dvořákův kolega. Psal se rok 1978, Dvořák byl mladý herec na vrcholu popularity a manželka mu doma nedokázala poskytnout potřebnou lásku. „Byla to hrozně intenzivní, silná a romantická láska, ale skrývali to. To víte, Pepa byl v té době ženatý se svou první ženou… bylo to tajné!“ popisuje hercův kolega s tím, že aby Pepu zdrceného smrtí milenky přivedli na jiné myšlenky, vzali jej s sebou jako člena delegace československých umělců na Kubu, kde se konal na přelomu července a srpna 1978 Světový festival mládeže.

„Vzali jsme ho do Havany s sebou, protože situaci velmi těžce zvládal. Měl tam super vystoupení, byl velká hvězda. Jenže ani všechen úspěch na světě mu nemohl vyléčit zlomené srdce. Pokusil se tedy o absurdní druh emigrace – jednou pozdě odpoledne se rozhodl odplavat do Ameriky. Počítal s tím, že pár kilometrů od břehu mu dojdou síly, přijdou ryby, barakudy, žraloci… Byl v situaci, kdy se mu nechtělo moc žít,“ popisuje kolega Dvořákův pokus o sebevraždu.

„Naštěstí jsme ho v tu dobu už hledali a někoho napadlo poslat na moře člun, aby se po něm podíval. Ten ho našel a zachránil. Bylo to ale na poslední chvíli, už polykal andělíčky. Všichni jsme tam okolo něj potom chodili po špičkách. To téma bylo tabu, všichni jsme se snažili tvářit, že se nic nestalo a byli jsme mu oporou. Do republiky se vrátil živ a zdráv,“ dodává člen výpravy, v níž byla řada herců, zpěváků i filmových tvůrců – namátkou třeba Václav Neckář či režisér Jiří Adamec. „Je to velmi citlivá stránka, na kterou nechci vzpomínat,“ říká k dávné tragédii Dvořák, dnes již šťastný se svou současnou ženou Jájou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.