Zase přibylo nemocných nebezpečnou infekcí, jenže... Není vakcína na žloutenku! Nemůže ji sehnat ani Leoš Mareš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Zase přibylo nemocných nebezpečnou infekcí, jenže... Není vakcína na žloutenku! Nemůže ji sehnat ani Leoš Mareš!

Leoš Mareš je na svého syna fixovaný a pomyšlení, že by mohl vážně onemocnět, jej pořádně deprimuje.
Leoš Mareš je na svého syna fixovaný a pomyšlení, že by mohl vážně onemocnět, jej pořádně deprimuje. (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát)

PRAHA – Epidemie žloutenky typu A nabírá stále na síle! Jen v Praze je evidováno 350 nemocných, přičemž za celý loňský rok onemocnělo v celém Česku 128 lidí. Nakažených přibývá ve středních a východních Čechách i na Moravě. Tragédií však je nedostatek očkovacích vakcín.

Epidemie žloutenky typu A nabírá stále na síle! Jen v Praze je evidováno 350 nemocných, přičemž za celý loňský rok onemocnělo v celém Česku 128 lidí. Nakažených přibývá ve středních a východních Čechách i na Moravě. Tragédií však je nedostatek očkovacích vakcín...

„Zavolejte za týden až deset dní,“ reagovali včera v očkovacím centru Zdravotního ústavu v Praze, když jsme chtěli objednat na očkování proti žloutence typu A syna moderátora Leoše Mareše (32). Přestože mu totiž jeho finanční možnosti umožňují koupit málem vakcínu proti žloutence pro všechny děti v republice, nedokáže sehnat jednu pro svého tříletého syna Kubíka.

„V Praze jsem už prošel všechny lékárny. Nikde nemůžu sehnat očkování pro Kubíka. V jedné lékárně mi dokonce řekli, že poslední vakcínu prodali před půlhodinou a další budou mít až v listopadu,“ svěřil se ustaraný Mareš.
„Vakcíny proti žloutence nemáme a ani nejdou objednat, látku nemají žádní distributoři,“ řekl vedoucí lékárny u Masarykova nádraží Evžen Kosař. Podle něj tento stav platí již asi týden.

Michael Vít, hlavní hygienik ČR ale nevidí důvod se znepokojovat. „V příštím týdnu by měli distributoři získat sedm tisíc vakcín a ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv povolil mimořádný dovoz dalších deseti tisíc vakcín,“ řekl Vít deníku Aha!

Mareš má o svého syna strach, a ví proč. Nebezpečí, že se malý Kubík nakazí žloutenkou typu A, se tento rok rapidně zvýšilo. Začal totiž chodit do školky, kde se může lehce nakazit. Hygienici potvrzují, že se nemoc špinavých rukou, jak se žloutence typu A říká, rozšířila již po školách v Praze i na jihu Moravy.

„Můžeme čekat, že se situace bude ještě zhoršovat,“ komentuje Vít situaci na školách. V některých případech, zvlášť u dětí, se příznaky nemoci – únava, nechutenství, slabost, bolesti zad a břicha, zvracení, teplota či zežloutnutí kůže nebo bělma nemusí vůbec objevit. „Takový pacient může hepatitidu přenášet, aniž by o tom věděl, nemoc se tak dál šíří,“ konstatuje lékař Jan Kadleček.

Prodavač Mareš se zapotil! Za honorář 1,5 mil. Kč nic nevěděl...

Leoš Mareš (32) jako prodavač bot si zažil pěkně horké chvilky! Na rozdíl od jiných promoakcí, kdy si vystačí se svými průpovídkami, mu v pražském obchodě s botami, kde ve čtvrtek za královský honorář cca 1,5 milionu korun odsloužil první ze tří dvouhodinových služeb, jen prořízlá pusa nestačila. Marně například jedné ze zákaznic hledal velikost bot. A zachránit ho musel sám vedoucí prodejny.

Mareš nejprve ochotně obsloužil malého kluka a dokonce mu tenisky opatřené svým podpisem koupil. Potom ale teprve přišlo na lámání chleba v podobě jedné náročné zákaznice. „Jakou velikost chcete? Třicet sedm? Jo to já nevím, kde to je napsaný... A kde jsou...,“ koktal moderátor a vrazil vystavenou botu do ruky prodavačce stojící opodál. „Já na to mám totiž lidi!“ vydechl si. To byl ale teprve začátek.

Slečna nebyla spokojená nejprve s tvarem boty, potom s barvou, došlo i na výměnu velikosti. Poslední výtka se týkala podpatku. „Vy tu výšku doženete určitě jinými přednostmi,“ neodpustil si sexistickou narážku Mareš, kterého už po pár minutách běhání do skladu přestalo bavit.

Naštěstí mu přispěchal na pomoc vedoucí prodejny, který měl o botách v obchodě o hodně lepší přehled. Moderátor se okamžitě nenápadně vytratil a začal telefonovat. „To je teda pěkný, takovou pracovní sílu bych si tedy taky za milion a půl chtěla najmout,“ utrousila sarkasticky zákaznice a odešla nakonec bez bot.

Šanci napravit si reputaci má Mareš po další dva čtvrtky – 25. září a 2. října, to se opět stane obyčejným prodavačem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.