Václav Chaloupek natočil večerníčky se zvířátky a teď... Adoptoval vlaštovčí miminka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Václav Chaloupek natočil večerníčky se zvířátky a teď... Adoptoval vlaštovčí miminka!

Zpočátku musel Chaloupek dávat hladovým vlaštovkám každého červíka zvlášť. Na jedno krmení jich každá snědla osm až deset.
Zpočátku musel Chaloupek dávat hladovým vlaštovkám každého červíka zvlášť. Na jedno krmení jich každá snědla osm až deset. (pro Aha! – Jaroslav Vogeltanz)

PLZEŇ – Václav Chaloupek (59), autor večerníčků o zvířátkách, se stal náhradní »mámou« čtyř malých osiřelých vlaštovek. Až čtyřicetkrát denně krmil hladové krčky moučnými červy.

Václav Chaloupek (59), autor večerníčků o zvířátkách, se stal náhradní »mámou« čtyř malých osiřelých vlaštovek. Až čtyřicetkrát denně krmil hladové krčky moučnými červy.

Mlsná kočka ulovila v Chaloupkově hájovně u Plzně vlaštovčí mámu. Otec k osmidenním mláďatům létal, ale nekrmil je. „Myslel jsem si, že uhynou. Zkusil jsem jim dát moučné červy. Těmi krmím ježky, se kterými natáčíme další večerníček. Chutnali jim. V předsíni mě vždy vítaly otevřené zobáky,“ líčí Chaloupek.

Nasytit vlaštovky ale nebylo jen tak. „Zpočátku jsem jim dával po jednom červíku. Pak se naučily jíst z misky. Vrhaly se na ni tak, že jsem jim začal říkat pirani,“ říká Chaloupek.

Vlaštovky ho neopustily, ani když se naučily létat. „Když jsem na ně zavolal »holky«, hned byly doma. Vychoval jsem medvědy, vlky, rysa. Nikdy bych ale nečekal, že s člověkem mohou komunikovat vlaštovky. Když jsem šel po cestě, zavolal jsem na ně, přiletěly a sedly si na mě,“ říká Chaloupek.

Jména čtyřčatům nedal. Věděl, že půjdou brzy do světa. Protože jim však přece jen chybí pravá ptačí výchova, měly by v přírodě asi problémy s lovem hmyzu ve vzduchu. Jejich domovem se tedy nejspíš stane plzeňská zoo, která chystá výstavbu nového afrického pavilonu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.