Karel Vágner: Tragédie v Mongolsku! Přihlížel smrti svých pěti kamarádů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Karel Vágner: Tragédie v Mongolsku! Přihlížel smrti svých pěti kamarádů

Tragická smrt kamarádů je pro Karla Vágnera 13. komnatou.
Tragická smrt kamarádů je pro Karla Vágnera 13. komnatou.

PRAHA – 21. srpna 1968 mělo Československo úplně jiné starosti. Ve světle okupačních událostí téměř nikdo nezaznamenal tragickou nehodu, která v Mongolsku potkala autobus českých hudebníků, mezi nimiž byl tehdy i hudebník a producent Karel Vágner (66).


Pět jeho kamarádů při nehodě zahynulo. Vzpomínky na tragédii jej dodnes straší...

„Autobus, v němž jel studiový orchestr Karla Duby, se jel podívat v Mongolsku na pomník sovětských vojáků. Řidič na úzké cestě nezvládl řízení, a autobus se s námi převrátil do propasti,“ vzpomíná na otřesný zážitek Vágner. „Letěli jsem ze srázu, kutáleli se jako hračka, a uvnitř autobusu bylo boží dopuštění. Několik mých kamarádů vylétlo malými okny jakoby nic ven, jedním jsem vypadl i já. Připadal sem si jako hadrová panenka, když jsem na ten otvor později koukal, nevěřil jsem, že se jím mé tělo protáhlo. Většina z nás pád nepřežila. Musel jsem přihlížet ošklivé smrti pěti kamarádů, někteří zemřeli na místě, jeden později v mongolské nemocnici, kde jsme strávili nějaký čas,“ svěřuje se Vágner, jehož vyprávění o otřesné události se věnuje i dnešní 13. komnata na ČT 1.


Autor: (mac)
Foto Aha! – Alexandr Malachovský

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.