Moment pravdy: »Přitahuje vás sexuálně manželčina sestra?« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Moment pravdy: »Přitahuje vás sexuálně manželčina sestra?«

Otázka, která této blondýnce zničila život. „Jste dobrý člověk?“ Odpověděla ano...
Otázka, která této blondýnce zničila život. „Jste dobrý člověk?“ Odpověděla ano...

NEW YORK/PRAHA – VyVolení? Big Brother? SuperStar? Nebo snad Výměna manželek? Ne. Zapomeňte na všechny reality show, které jste doposud viděli na televizních obrazovkách. Do Česka teď míří nejdrsnější zábava, jakou si jen můžete představit.


Ano, či ne? Vaši odpověď zkontroluje detektor lži...

Do Česka míří nejdrsnější reality show, jakou si jen umíte představit: Moment pravdy

Jmenuje se Moment pravdy a je to luxusní balení známé dětské »hry na pravdu«. V USA běží pod názvem Moment of Truth. Kliknutím zvětšeteStačí odpovědět na pár otázek a můžete dosáhnout na hlavní výhru cca 8 milionů korun. Ovšem pozor! Jen pravdivě! Stačí jednou zalhat, a ze soutěže odejdete s prázdnou. A navíc se životem v troskách. Tahle soutěž vás totiž může připravit úplně o všechno...

Princip je prostý. Soutěžící se vlastně nemusejí nijak připravovat, nemusejí si do hlavy nacpávat tuny naučných slovníků a encyklopedií, nečekají na ně žádné chytáky. Jediné, co se po nich chce, je skutečně pravdivá odpověď, kterou ověří detektor lži. Místo otázek, jež by prozkoumávaly hloubku získaných znalostí, přicházejí na přetřes čistě osobní věci a postoje. A postupem času jsou to dotazy čím dál tím osobnější a čím dál tím ošemetnější. Navíc ve studiu nejste sami. Sedí tam s vámi vaši nejbližší, lidé, kterých se vaše upřímné odpovědi přímo týkají!

Kliknutím zvětšeteSoutěž, kterou na americké obrazovky přinesla společnost Fox, si podle očekávání získala neobyčejnou oblibu. Osobní rozměr láká, diváci mají rádi vypjaté okamžiky a silné emoce. „Největším nepřítelem takovýchto pořadů je lhostejnost. Chcete, aby je lidé považovali za to nejlepší nebo to absolutně nejhorší, co kdy viděli. O tyhle dva póly nám jde především,“ objasňuje programový ředitel televizní stanice Fox Mike Darnell.

Jak to začalo?

Na počátku tohoto soutěžního šílenství stál úspěšný kolumbijský zábavný pořad. Ten si diváky okamžitě získal. Práva na vysílání si posléze kromě USA zakoupily např. i televize ve Španělsku, Velké Británii a Maďarsku. Kuriózní je, že přímo v Kolumbii už se soutěž nevysílá. Byla z obrazovek stažena poté, co jedna ze soutěžících s vidinou výhry 25 tisíc dolarů (asi 400 tisíc Kč) pravdivě odpověděla, že si v minulosti objednala nájemného vraha, aby zabil jejího manžela. Ke zločinu prý nakonec nedošlo, neboť najatý zabiják manželovi pohrozil smrtí, ten se sebral a nadobro od ní utekl. Kliknutím zvětšeteKontroverzní výhra veřejnost šokovala a další vysílání soutěže bylo zrušeno.

Jak to probíhá?

Soutěžící, který se do reality show Moment of Truth přihlásí, nejprve musí vyplnit velmi obsáhlý formulář. Už tady na něj číhají desítky velmi intimních otázek, např. na vztahy s nejbližšími i se spolupracovníky, na výši platu, míry a váhy, na různé životní obavy či naděje, spokojenost se životem, pracovní zkušenosti, školy, vojenskou službu, víru v Boha, na počet milenců, na trestní rejstřík i na věci, které chce před okolím utajit za každou cenu.

Pořadatelé podle vyplněného dotazníku a s přihlédnutím k informacím, které si o soutěžícím zjistili, připraví soubor 50 – 60 otázek, odstupňovaných podle míry intimity a ostudnosti. Soutěžící před samotným pořadem podstoupí sezení na detektoru lži. Všechny otázky, samozřejmě se očekává, že podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, zodpoví a přístroj pravdivost odpovědí ověří.

Posléze je soutěžící pozván do soutěže, kde musí na 21 vybraných otázek odpovědět znovu, tentokrát nejen před televizními kamerami, ale i před kroužkem svých nejbližších příbuzných a přátel. Kliknutím zvětšeteV některých případech je do studia pozván i někdo nečekaný, kdo soutěžícímu položí některou z palčivých otázek osobně, a ten mu musí odpovědět z očí do očí. Po každé odpovědi zazní také verdikt detektoru lži – pravda, nebo lež?

V americké verzi se hraje celkově o 500 tisíc dolarů (asi 8 milionů Kč). Podobně jako v soutěži Chcete být milionářem? existují v 21 kolech záchytné body, kde se výhra zvyšuje – 10, 25, 100, 200, 350 a 500 tisíc dolarů. Kdykoliv můžete odstoupit a vzít si už získané peníze. Jedenkrát v průběhu soutěže také můžete pomocí tlačítka otázku odmítnout a místo ní dostat jinou. Je tu však velké nebezpečí, že ta, která přijde jako náhradní, vám bude ještě nepříjemnější! V případě, že detektor vaši odpověď vyhodnotí jako lež, odcházíte ze soutěže bez jediného centu.

Zničené životy i usmíření

Kdo se přihlásí do podobné reality show, musí počítat s tím, že dává v sázku celý svůj dosavadní život. Příkladem, kam až to může zajít, je usměvavá blondýnka Lauren Cleri (26) z New Yorku. Po pár neškodných otázkách přišly ty ožehavé. Její manžel Frank si musel vyslechnout, že Lauren byla v den svatby s ním stále zamilovaná do svého expřítele Franka a že si myslí, že si měla vzít jeho. A také to, že svého muže během manželství podvedla. Následovala neškodně se tvářící otázka, zda si Lauren o sobě myslí, že je dobrý člověk. Otřeseně, ale se statečným úsměvem odpověděla, že ano. Detektor však její odpověď vyhodnotil jako lež. Lauren ze soutěže nezískala vůbec nic, avšak její manžel Frank situaci neunesl, a jediným výsledkem je tudíž celkem pochopitelný rozvod.

Nicméně v některých případech má otevřenost naopak očistný a uzdravující efekt. Např. kuchař Ray Hernandez (50) z Kalifornie přiznal, že zazlívá své matce, jak se chová k jeho ženě a že na jeho svatbu přišla celá v černém. Upřímnost jeho odpovědi však prolomila hráze dlouhodobého odcizení a matka se synem si nakonec padli do náruče. Kromě toho si baculatý Ray odnesl domů do pokladničky kulaťoučkých 100 tisíc dolarů (asi 1,6 milionu Kč).

Nejvtipnější otázky

> Vyrobil jste si někdy voskový model svého přirození? (Ano.)
> Když se milujete s manželem, představujete si nějakého hráče Yankees? (Ne.)
> Vzrušuje vás představa, že vám naplácá nějaký hezký muž? (Ano.)
> Nechala byste se za 100 tisíc dolarů vyfotit nahá do časopisu? (Ne. – Lež.)
> Schoval jste si někdy po sexu spodní prádlo jako trofej? (Ano.)
> Vedete si tabulku se jmény žen, se kterými jste měl sex? (Ano.)
> Vycpáváte si kalhoty, abyste vypadal mužněji? (Ano.)

Nejdrastičtější otázky

> Přitahuje vás sexuálně některá z manželčiných sester? (Ano.)
> Myslíte si, že příbuzní vašeho manžela se o vás starali lépe než vaši vlastní rodiče? (Ano.)
> Měl jste sex s manželkou některého ze svých kamarádů? (Ano.)
> Zazlíváte své matce, že na vaši svatbu přišla v černém? (Ano.)
> Když byl váš muž na služební cestě, udělala jste něco, čeho litujete? (Ano.)
> Zalitovala jste někdy, že jste se za Davida provdala? (Ano.)
> Chtěl byste někdy mít s (přítelkyní) Mariou děti? (Ne.)
> Dostal jste někdy zaplaceno za sex? (Ano.)
> Chtěla byste vypadat jako vaše matka, až budete v jejím věku? (Ne.)
> Znáte nějaké tajemství, které váš otec skrývá před vaší matkou? (Ano.)

Prima: Uvažujeme o tom!

PRAHA (mac) – Moment pravdy i v Česku? Ano, zájem o něj totiž jeví televize Prima! „Tento formát je jedním z nejúspěšnějších soutěžních a zábavných pořadů, které jsou k dispozici na televizním trhu. Je proto jednou z variant pro doplnění naší programové nabídky,“ řekl deníku Aha! mluvčí Primy Ladislav Pavlík. A Prima má velkou šanci, že formát získá. Její silnější konkurentka Nova nad ním totiž ohrnula nos. „Známe ten formát, ale nechceme ho,“ prozradila nám mluvčí Novy Veronika Šmítková. „Těch důvodů je více. Ve Spojených státech s ním přišla televizní stanice Fox a nasadila jej hned po odvysílání jedné z řad SuperStar, a tak se svezla na vlně diváckého návyku. Jenže ve chvíli, kdy ji přesunuli na jiný čas, byl to průšvih. Navíc nám soutěž přijde bez možnosti vývoje, je pořád stejná. A Američané jsou jako národ velmi otevření a chtějí bavit okolí, Češi jsou spíše uzavřenější. Myslíme, že by do tohoto typu reality show nešli...“ dodává Šmítková. Česká televize je ze hry úplně, podle jejího mluvčího Ladislava Štíchy to není formát pro veřejnoprávní televizi.

S veleúspěšnou reality show, kde má lež nohy úplně nejkratší, se již brzy setkají i naši slovenští sousedé na obrazovkách televize Joj. Ta koupila licenci, teď už jen jedná o názvu pořadu.


Autor: (mnw)
Reprofoto TV Fox


Ukázka pořadu Okamžik pravdy s CZ titulky

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.