Vendulo, přestaň pít! Tady už jde o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vendulo, přestaň pít! Tady už jde o život!

Vendula, výjimečně jen s vodou.
Vendula, výjimečně jen s vodou. (Aha! - Martin Hykl)

ŘÍČANY – Jako by těch ran osudu nebylo málo. Život teď Vendule Svobodové (36) připravil další těžkou zkoušku. Onemocněla vážnou ledvinovou kolikou, která je při její jedné chybějící ledvině životu nebezpečná.

Jako by těch ran osudu nebylo málo. Život teď Vendule Svobodové (36) připravil další těžkou zkoušku. Onemocněla vážnou ledvinovou kolikou, která je při její jedné chybějící ledvině životu nebezpečná.

„Když ledvinový kámen zabrání průchodnosti močových cest, může dojít k selhání ledvin,“ říká benešovský urolog Aleš Fiala. Ledvinu můžeme chápat jako chemičku, která zbavuje krev toxinů, zplodin. Při existenci druhé ledviny nahradí funkci zablokované ledviny druhá, pacienti s pouhým jedním orgánem jsou ale vážně ohroženi. Stejně jako Vendula.

„Pacienti musí dbát na životosprávu, dodržovat pitný režim a méně se namáhat. Kdyby se poškodila i zbývající ledvina, zbývá jim už jen dialýza, nebo transplantace,“ varuje pacienty lékař, který brojí i proti pití alkoholu. „Obecně řečeno: při vyšší konzumaci alkoholických nápojů může docházet ke snazší tvorbě ledvinových kamenů, jež zapříčiňují blokádu ledvin. Alkohol může ale poškodit jak játra, tak ledviny,“ hrozí urolog.

Vendula, ve společnosti šeptem přezdívaná »panáková královna«, tak velmi riskuje. Málokterý večírek za její účasti se obejde bez šampaňského, whisky či fernetu. Kromě nynější rekonvalescence v její ruce stěží uvidíte vodu…

Ledvinová kolika

Je příznak ucpání vývodových cest močových způsobeného ledvinovými kameny nebo krevními sraženinami, které mohou znemožnit odtok moči. Při postižení jedné ledviny může pracovat druhá ledvina, pokud ale druhá ledvina chybí, hrozí otrava organismu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.