Jarní počasí Česku přineslo nádherné svátky: Velikonoce jak mají být! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Jarní počasí Česku přineslo nádherné svátky: Velikonoce jak mají být!

Počasí na Velikonoce vyšlo krásně
Počasí na Velikonoce vyšlo krásně (Foto ČTK/V. Šálek, Regionální muzeum Vysoké Mýto, Zámek Valtice)

Co dědina, to jiné zvyky. Patnáctimetrové pomlázky, gigantické kraslice, k nebi se tyčící štíhlá májka a hromady výtečného jídla i pořádného pití. Svátky jara byly včera završeny známými i unikátními velikonočními tradicemi.

Smrk s opentleným vrškem a věncem zvaný májka, stavěný tradičně v květnu, již zdobí Střemošice na Vysokomýtsku. Asi 31 metrů vysoký strom zde vztyčili v neděli při zdejším u nás ojedinělém zvyku zvaném Velikonoční věneček. Podle střemošického obyčeje starého přes 100 let obcí prošel průvod děvčat a mládenců, ve vsi o nedělním dopoledni postavili velikonoční smrk a pak se odehrála taneční zábava „věneček“. Traduje se, že hlavně svobodná děvčata si na ní mládence hýčkala, aby si zajistila šetrné šlehání o Velikonočním pondělí. Zvyk se slavil ve Střemošicích hlavně ve 20. století a pak se 20 let nedržel, než jej místní jej obnovili po roce 2015, kdy byl zapsán na seznam tradiční lidové kultury Pardubického kraje. 

Dlouhatánská pomlázka

Měla být jedna a měřit kolem 15 metrů. Nakonec folkloristé v Němčičkách na Břeclavsku vyrazili za děvčaty s žílou dlouhou 25 metrů. Druhou překvapivě upletla omladina, měřila 12,5 metru. „Na obchůzku po obci jsme vyrazili v devět hodin. Předem jsme věděli, že nás čeká dlouhá cesta, každoročně se protáhne do pozdního odpoledne,“ řekl se smíchem stárek Jiří Stávek (18). Členové souboru Krúžek se u každé dívky zastavili, vyšupali ji a zazpívali. Za odměnu dostali pentli i něco k zakousnutí a zapití. Podobně na tom byla i omladina, tedy kluci kolem dvanácti let, kteří si letos poprvé upletli vlastní žílu. Narozdíl od svých starších kolegů dostávali ale jen nealko nápoje. 

Kraslice až po kolena

Bývalé sídlo knížat z Liechtensteinů – zámek ve Valticích – hostil přes Velikonoce unikátní výstavu obřích kraslic. „Nazdobily je děti z valtické základní školy,“ uvedli pořadatelé výstavy. Návštěvníci ji našli na čestném nádvoří. Kromě toho zámek nabídl speciální okruh, při kterém knížecí byt Františka I. z Liechtensteina a všech jeho deset místností i přilehlé chodby byly ozdobeny dekoracemi s jarní a velikonoční tématikou. 

Přijdou letní dny

Na horách nasněží, pak dorazí léto. Nejbližší dny přinesou krátké ochlazení. Na hřebenech může i sněžit. Pak se začne rychle oteplovat. Po přední straně mělké brázdy nízkého tlaku vzduchu k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. Rtuť teploměru vyšplhá až k 25 stupňům, což je hranice letního dne.

Jak bude?

Dnes: oblačno, na východě déšť, nad 1200 m sněžení. Noc 5 až 9 °C, den 11 až 15 °C,

Zítra: oblačno, přeháňky, nad 1200 m sněhové. Den 12 až 16 °C.

Čtvrtek: zataženo, přeháňky. Noc 9 až 5 °C, den 13 až 17 °C, na jihovýchodě až 19 °C.

Pátek: zataženo, místy slabý déšť. Noc 10 až 6 °C, den 18 až 22 °C. Sobotu: polojasno. Noc 9 až 13 °C, den 21 až 25 °C.

Přečtěte si
Jan Kocián
6. 4. 2024 • 12:32

ČHMÚ neměl ve včerejší páteční předpovědi zmínku o možnosti bouřek v pátek. Pokud nebyly bouřky na více než 4 % území České republiky, je to v pořádku a jedná se o správnou předpověď. Stejně tak až jednou zasáhnou z Rakouska supercely s 10centimetrovými kroupami malý cíp jižní Moravy... pokud nebude žádná výstraha a pokud nebude zmínka o ojedinělých bouřkách... i tak je možné, že půjde o správnou předpověď!

Skoro všechny předpovědi jsou "správné"! Proto má ČHMÚ úspěšnost přes 96 %.

Jan Kocián
3. 4. 2024 • 13:42

Tropická třicítka může být pokořena v Ústeckém, Středočeském, Plzeňském i Jihočeském kraji už v sobotu 6. dubna... 7. dubna sice vyvrcholí příliv teplého vzduchu, ale zároveň dorazí i písek ze Sahary, takže možná bude nebo nebude 30 °C i v neděli 7. dubna.

7. dubna začne opět vypadávat písek z nebe až na zem, vítr slabší než minule a inverze bude výraznější než minule, takže smog by měl být ještě horší, byť písku jako takového bude o něco méně.

!! Zatímco začátkem dubna se koncentrace velmi rizikového jemného prachu kategorie PM2.5 pohybovaly kolem 100 µg/m³... 7. a 8. dubna by mohlo být 200 µg/m³ prachu PM2.5 !!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.