Co mají společného Pyšná princezna a Sám doma? Pasti na vetřelce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Co mají společného Pyšná princezna a Sám doma? Pasti na vetřelce!

1952 PYŠNÁ PRINCEZNA Král Miroslav, princezna Krasomila a jejich slavná jízda na kládě.
1952 PYŠNÁ PRINCEZNA Král Miroslav, princezna Krasomila a jejich slavná jízda na kládě. (Foto Aha! – Filmexport, Bontonfilm, ara)

Přestože je od sebe dělí 38 let, má česká klasická pohádka Pyšná princezna (1952) a americký vánoční film Sám doma (1990) něco společného. Jsou to hlavně nápadité vychytávky, s nimiž král Miroslav v podání Vladimíra Ráže (†77) a malý Kevin alias Macaulay Culkin (43) bojují se svými protivníky.

Král Miroslav a Krasomila: Podvod s jízdou na kládě!

Ruku na srdce, kdo z nás jako malý neczatoužil při sledování Pyšné princezny svézt se na kládě jako král Miroslav na útěku s Krasomilou v podání Aleny Vránové (92)? Co na tom, že se samotná jízda točila ve studiu (se zadní projekcí) a skutečný byl jen skok do rybníka... I když od natáčení pohádky režiséra Bořivoje Zemana (†79) uplynulo už přes 70 let, pořád je to jedna z nejakčnějších scén v českých pohádkách! Kevinovy pasti na zloděje z filmů Sám doma zase připomíná další akční scéna – bitka ve mlýně, během níž král Miroslav s pomocí Krasomily nasouká vojáky do pytlů na obilí. Ve filmu měl Dolský mlýn střechu, vodou poháněné mlýnské kolo a byl omítnutý. Nic z toho se už nezachovalo. Přesto jde stále o monumentální stavbu zasazenou do skal v Národním parku České Švýcarsko v blízkosti říčky Kamenice, do které se vlévá Jetřichovická Bělá. Mlýn je dodnes zdarma přístupný. V minulých letech si také zahrál v pohádkách Peklo s princeznou a Pravý rytíř. Pyšná princezna je ale film, který tuhle lokaci proslavil nejvíce.

5 TOP hlášek

„Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil!“

„Ševče, kam bys utíkal, kdo by se tu zpívat bál...“

„Já jsem myslil, že to byla rota lupičů – a oni to byli jen výběrčí daní!”

„Melete, melete? – Meleme, meleme!“

„Zavaž mi střevíček!“

Film Pyšná princezna můžete vidět dnes v 11 hod. na Prima Max nebo zítra v 15.20 hod. na Primě.

Pyšná princezna – nejúspěšnější film československé kinematografie. Povedenou pohádku však kritici strhali

Video se připravuje ...

Mokří banditi od Kevina: Nepřežili by hned dvakrát!

V jedničce i dvojce Sám doma přichystá malý Kevin »mokrým banditům« Harrymu (Joe Pesci, 80) a Marvovi (Daniel Stern, 66) spoustu nástrah. Youtubový kanál Screen Junkies požádal lékaře o analýzu jednotlivých zranění, které si z nich odnesli a stanovisko bylo jasné – hned dvakrát by nepřežili! První smrt by si Harry vysloužil už na namrzlých schodech před domem. Marv by se sice dostal do baráku, ale stopku by mu vystavila padající žehlička. Další smrtelnou tečkou by pro oba po prodělaných zraněních byla rána lopatou na sníh od souseda Marleyho. Představitel Harryho se ale během natáčení opravdu zranil. A to během práce na scéně, kdy ho popálí horkovzdušná pistole. Zapálení klobouku štáb nenastavil správně a následovala nehoda, během níž plamen popálil Joe Pescimu hlavu. Došlo i ke zranění malého Kevina. Stalo se to během scény, kdy ho chce Harry kousnout. Zuby ale stiskl moc a Macaulay má dodnes jizvu ma prstě. V jiných, nebezpečnějších scénách, nahrazoval Culkina dublér Larry Nicholas (63). Mimochodem, za první díl si Kevin vydělal »jen« 100 tisíc dolarů (v přepočtu na aktuální kurz 2 229 000 Kč), kdežto za druhý inkasoval pořádný balík – 4,5 milionu dolarů (cca 100 305 000 Kč).

De Niro měl být Harry!

Původně měl roli padoucha Harryho ztvárnit Robert De Niro (80). Scenárista John Hughes (†59) mu psal postavu přímo na tělo. Jenže De Niro nakonec roli odmítl a tvůrci tak oslovili komika Joea Pesciho.

5 TOP hlášek

„Harry, jdu do baráku!“

„Kluci, já se láduju a čučím na detektivku, pojďte mi to zatrhnout!“

„Jak jsem mohla zapomenout na Kevina? Proboha, co jsem to za matku?“

„Řekni dobrou noc, Kevine. – Dobrou noc, Kevine!“

„Netrhejte ty obaly! Necháme si je na příští Vánoce...“

Film Sám doma můžete vidět dnes v 11.05 hod. a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku zítra v 11.05 hod., obojí na Primě.

Vánoční klasika v novém: Pyšná princezna jako animák

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.