Ivan Vyskočil (†94): Smrt hvězdy z Kamaráda do deště | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ivan Vyskočil (†94): Smrt hvězdy z Kamaráda do deště

Ivan Vyskočil
Ivan Vyskočil (Archiv Blesku)

Jen den po svých 94. narozeninách zemřel divadelní pedagog, spisovatel, dramatik, režisér i příležitostný herec prof. Ivan Vyskočil. Do paměti filmových a televizních diváků se nejvíc zapsal jako okradený profesor Syřiště z filmu Kamarád do deště.

Jako herec se objevil také ve filmech O slavnosti a hostech (1966), Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983), Prodavač humoru (1984), Černá punčocha (1986). V roce 2009 o něm vznikl dokumnet s názvem Krajina osudu.

Zakládal Zábradlí

Profesor Vyskočil byl označován za inspirátora, vůdčího ducha a hybatele i šedou eminenci divadla 60. let. Spolu s Jiřím Suchým (91) a dalšími rozjížděl v roce 1958 legendární text-appealy v pražské Redutě. Tento pojem vymyslel a proslavil. Byl též spoluzakladatelem Divadla Na zábradlí, v němž působil jako herec, dramatik, režisér a umělecký šéf. Autorsky se podílel na pěti původních premiérách, včetně hry Kdyby tisíc klarinetů, která byla posléze zfilmována. Po odchodu ze Zábradlí založil Nedivadlo, v němž hrál až deset rolí najednou. „Vždy ho bavilo hrát si, objevovat, ptát se a ponoukat,“ napsali o něm autoři publikace Šest z šedesátých, věnované divadelním legendám malých scén.

Putinův šokující projev. Dopravní peklo v Praze se blíží! A sebevražda syna Vyskočila

Video se připravuje ...

Upadl v nemilost

V době normalizace upadl v nemilost, přišel zákaz publikování i spolupráce se zahraničím. Vyučoval v lidové škole umění a u pedagogické činnosti zůstal i po pádu komunismu. Nejprve vedl katedru činoherního herectví na DAMU, v roce 1992 byl jmenován profesorem herectví a autorské tvorby. V roce 1994 přijal samostatnou katedru, kterou nazval katedra autorského divadla a pedagogiky, a vedl ji až do roku 2003. „Poslední dobou ten neodbytný pocit, že to, co Ivan Vyskočil učil a přinášel, má čím dál větší naléhavost. I když už několik let přímo neučil, byl tu s námi a pořád je a bude,“ napsal na sociální sítě prorektor DAMU Jan Hančil (60).

Není Ivan jako Ivan

Profesor Ivan Vyskočil si nemohl přijít na jméno se svým jmenovcem, hercem Ivanem Vyskočilem (76). „Když jsem začínal v Činoherním klubu, začal mě bombardovat a dokonce běhal na ředitelství, aby mě přejmenovali,“ svěřil se Ivan s tím, že se pak už nikdy v životě nepotkali.

Rozdováděná Anife Vyskočilová: Co vzkázala Dádě Patrasové, která bourala?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.