UKRADLI LAVIČKU JAZZOVÉ LEGENDY: Pro sběratele, nebo sběr? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

UKRADLI LAVIČKU JAZZOVÉ LEGENDY: Pro sběratele, nebo sběr?

Originální lavička měla kovové nohy ve tvaru trumpety.
Originální lavička měla kovové nohy ve tvaru trumpety. (Foto Martin Maleček, ara)

Šok utrpěli přátelé legendárního trumpetisty a člena orchestru Gustava Broma Jaromíra Hniličky (†84). Beze stopy totiž zmizela jeho pietní lavička instalovaná v roce 2020 nedaleko Brna.

Kdy přesně došlo ke krádeži, je záhadou. „Mysleli jsme si, jestli neodvezli lavičku k renovaci, ale bohužel došlo ke krádeži,“ svěřil se synovec hudebníka Přemysl Hnilička. Policie přijala oznámení, svědectví o činu však vzhledem k přírodní lokalitě mezi Soběšicemi a Útěchovem za Brnem chybí. „Může jít o zloděje kovů, protože nohy lavičky v podobě trumpet jsou z kovu, nebo čin v uvozovkách sběratele,“ míní starosta městské části Brno-sever Martin Maleček. Přátelé hudebníka už plánují repliku lavičky, tentokrát zabetonované do země.

Odhalení s hvězdami

Lavičku v místě, kam muzikant rád chodil na procházky se psem, odhalili v červnu 2020. Slavnosti se zúčastnili mimo jiné zpěvák Laďa Kerndl, Felix Slováček, Helena Blehárová, Mojda Bártek, Milan Kašuba a další zasloužilí členové orchestru Gustava Broma.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.