Proslavila se především filmem Mlčení jehňátek: Fosterová oslavila 60! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Proslavila se především filmem Mlčení jehňátek: Fosterová oslavila 60!

Jodie Foster v průběhu let
Jodie Foster v průběhu let (Blesk:CHRIS PIZZELLO)

V roce 2007 se přiznala, že je lesbička, a všichni si ji pamatují jako agentku FBI, která se v Mlčení jehňátek snaží proniknout do hlavy sériového vraha. Inteligentní herečka Jodie Fosterová v sobotu oslavila 60. narozeniny.

Drobná modrooká plavovláska má za sebou už 58 let před kamerou, už ve dvou letech totiž natočila reklamu. Mluvit začala v devíti měsících a četla už ve třech letech. Není divu, že je členkou Mensy, střední školu studovala kompletně ve francouzštině a na prestižní univerzitě Yale získala titul z literatury. Ve filmu se ale dlouho nemohla prosadit . Až v roce 1977 neproměnila nominaci na Oscara za roli prostitutky Iris v Taxikáři.

Mlčení jehňátek: Příběh mrazivý jako Hannibalův úsměv se vrací na plátna kin

Video se připravuje ...

Toto drama jí ale hodně změnilo život i jinak. Zápletka inspirovala jejího fanouška a stalkera Johna Hinckleyho, a ten se pokusil zastřelit amerického prezidenta Ronalda Reagana, aby si získal její pozornost. Atentátník skončil v psychiatrické léčebně, herečka k tomu neměla daleko. Ale ze šoku se dostala a dvě vysněné zlaté sošky nakonec získala. Za další drama Znásilnění (1988) a hlavně za roli agentky FBI Clarice Starlingové v﷯e thrilleru Mlčení jehňátek (1991), kde se postavila čistému zlu v podobě kanibala dr. Hannibala Lectera (Anthony Hopkins). Jodie má dva už dospělé syny Charlieho a Kita, jejichž otce nikdy nezmínila, a je vdaná za fotografku a režisérku Alexandru Hedisonovou (53).

GINA LOLLOBRIGIDA – Mona Lisa 20. století s vyvinutým hrudníkem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.