Zeman vs. Stehlíková: Soud o zdravotním stavu prezidenta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zeman vs. Stehlíková: Soud o zdravotním stavu prezidenta!

Prezident Miloš Zeman a psychiatrička Džamila Stehlíková.
Prezident Miloš Zeman a psychiatrička Džamila Stehlíková. (Archiv Blesku)

U soudu včera skončila bývalá ministryně pro lidská práva a lékařka Džamila Stehlíková (60). A to za své loňské výroky o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana (77). Ten po ní chce teď vysoudit milion korun. Kdo by si ale myslel, že se včera držela zpátky, zmýlil by se.

Stehlíková před rokem tipovala diagnostiku prezidentova stavu, když ležel měsíc hospitalizovaný v nemocnici, aniž by ho viděla. „Byl hospitalizován pro metabolický rozvrat v rámci alkoholické jaterní cirhózy s ascitem,“ napsala například tenkrát na sociální síť. „Zásah (do práv Zemana – pozn. red.) byl tak razantní, že omluva nestačí,“ zdůraznil včera u soudu hradní právník Marek Nespala, který dorazil bez svého klienta.

Blesk Podcast: Senát chce jen vůni bábovky, kritizuje Džamila Stehlíková rozhodnutí o prognóze

Video se připravuje ...

Prý jasná cirhóza

Ještě než ale jednání vůbec začalo, Stehlíková už byla v ráži. Před novináři doporučila Zemanovi návštěvu psychiatra či adiktologa, kteří by podle ní vyřešili jeho závislosti. „Pan prezident se nikdy netajil zálibou v alkoholu, tabáku. To jsou diagnózy ryze psychiatrické. A právě ta závislost na alkoholu je hlavní příčinou cirhózy jater, o které není pochyb,“ řekla a zopakovala tak svůj odhad diagnózy. Kriticky se ale Stehlíková vyjádřila i k lékařskému konziliu, které posuzovalo Zemanův zdravotní stav. Podle ní je chyba, že se neschází pravidelně. „Pan prezident není zdráv, to vidí každý laik na první pohled. Přece nejde takhle se starat o hlavu státu,“ dodala.

Záchrana života?

Během samotného líčení, které proběhlo u Obvodního soudu pro Prahu 3, pak exministryně obhajovala své loňské výroky dobrým úmyslem. Chtěla prý zachránit prezidentův život. S tím ale hradní právník Nespala nesouhlasí. Vyjádření Stehlíkové označil za „věšteckou diagnózu“ a „vysokou školu dezinformací“. Soud s Džamilou Stehlíkovou bude pokračovat až koncem února. Do té doby nařídil nechat vypracovat lékařský posudek k Zemanově stavu v době hospitalizace. „Soud zváží, který ústav se specializací na psychiatrii osloví,“ sdělila soudkyně Dáša Vítková.

Prezident Zeman uvítal prvňáčky základní školy v Lánech

Video se připravuje ...

Zemanova hospitalizace

Jen den po loňských říjnových sněmovních volbách odvezla sanitka náhle prezidenta Zemana do špitálu. Tam strávil měsíc. Ačkoliv oficiálním důvodem jeho pobytu, jak sám uvedl později Zeman, bylo nechutenství a zažívací potíže, člen lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko (82) naznačil, že jde právě o cirhózu jater. Tu mu »na dálku« diagnostikovala i Džamila Stehlíková.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.