Nesmrtelný Miloš Kopecký: Kráááva nebeská byl jeho nápad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Nesmrtelný Miloš Kopecký: Kráááva nebeská byl jeho nápad!

Nebyl žádný krasavec, ale ženy okouzloval inteligencí, humorem a sečtělostí. Teprve napočtvrté mu manželství vydrželo.
Nebyl žádný krasavec, ale ženy okouzloval inteligencí, humorem a sečtělostí. Teprve napočtvrté mu manželství vydrželo. (Profimedia)

Patřil mezi největší české herce druhé poloviny 20. století a zítra by oslavil stovku. Natočil přes sto filmů, účinkoval bezmála v sedmi stovkách televizních pořadů. Miloš Kopecký (†73), ačkoli celý život soužen maniodepresivním onemocněním, byl géniem své profese.

Možná právě proto?! Byl ale také mizerný manžel, přelétavý ptáček, šarmantní společník. Anebo padouch Hogo Fogo (Limonádový Joe), feldkurát Katz (Švejk), Harpagon (Lakomec), lupič Mackie Messer. A samozřejmě doktor Štrosmajer! „Znamenitá role! Dietl mi ji ušil na tělo v pravý čas. Nebýt toho, zůstal bych navždy intrikánem, zloduchem a proutníkem, jenž už tak nějak patří k pamětihodnostem Prahy,“ pochvaloval si Miloš Kopecký. Kultovní televizní seriál Nemocnice na kraji města (1977) ho posunul mezi moudré a vtipné stárnoucí džentlmeny s nadhledem. Nejen znalci seriálu si vzpomenou na legendární provolání Štrosmajera k zelinářce Dobiášové, která hodlá doktory zažalovat. „Vy krááávo nebeská!“ vyprovodí ji z ordinace.

Českej biják: Zítra to roztočíme, drahoušku!

Video se připravuje ...

Chybí tomu aktšlus

O památnou větu se postarali sami protagonisté dialogu Kopecký a Stella Zázvorková, mimochodem kdysi manželé. „Ateliér se připravoval na natáčení a my jsme si s Milošem zkoušeli pro sebe ve vedlejší místnosti. A on po chvíli prohlásil, že Dietl v tomhle obraze nenapsal aktšlus,“ vzpomínala po letech Stella Zázvorková (†83) v knížce Pavla Kováře o Miloši Kopeckém. Měl potřebu protivnou ženskou rázně usadit. „Je nepřípustné, aby ta scéna skončila jinak. Pojď, sami to uděláme, vyzval mě tehdy.“ Připomeňme, že scenárista Dietl ani režisér Dudek nestrpěli improvizaci! „Dumali jsme, vymýšleli, věděli jsme, že nemůže říct: Ty náno pitomá, že to není ono. A pak na to Miloš přišel, že je to nenapadnutelné. Kráva je prý užitečný tvor a nebeská nádherné slovo.“ Když to ti dva odehráli, v ateliéru po onom finále Vy krááávo nebeská se rozhostilo takové ticho, že by špendlíček bylo slyšet upadnout na zem.

Staré špinavé prádlo?

Všichni zkoprněli a po chvíli se ozvaly kroky, klidný a báječný, ale přísný režisér Jaroslav Dudek přišel, upřel na dva hříšníky oči a zeptal se: „To chcete, aby si diváci mysleli, že si spolu vyřizujete staré účty?!“ Zázvorková opáčila, že si nikdo nemůže pamatovat, že byli kdysi dávno manželé. Dudek na to, že by se divila, chvíli se přeli. „Ale nakonec tu báječnou Milošovu improvizaci na obrazovce ponechal.“ Jak byl prozřetelný, lidé si dodnes tu repliku pamatují. Kopecký měl přece jen něco odžito, zejména v partnerských vztazích...

Herecké hvězdy stihl Sled nešťastných náhod!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.