Inflace ukusuje seniorům z důchodů: Vláda chystá třetí přídavek?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Inflace ukusuje seniorům z důchodů: Vláda chystá třetí přídavek?!

Důchodci se zřejmě dočkají dalšího zvýšení penzí.
Důchodci se zřejmě dočkají dalšího zvýšení penzí. (Foto Aha! – M. Protivanský, Profimedia.cz)

Zřejmě třikrát se v letošním roce zvýší starobní a invalidní penze. Pro Aha! to připustil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (41, KDU-ČSL).

S 11 procenty v únoru byla meziroční míra inflace v Česku jedna z nejvyšších v EU. A přestože vláda už dříve odklepla, že penzistům od června kvůli růstu cen mimořádně zvýší penze, a to v průměru o 1017 korun, ani to nejspíš stačit nebude. „Důchodci se kvůli tomuto nečekaně rychlému růstu cen, podpořenému nyní válkou na Ukrajině, podle všeho dočkají ještě letos druhé mimořádné valorizace, celkově tedy třetí,“ tvrdí ekonom a člen Národní ekonomické rady vláda Lukáš Kovanda. A to pro Aha! připustil také ministr Jurečka. „Ano, je to možné. Další mimořádná valorizace je dokonce pravděpodobná,“ řekl ministr.

Jak vysoký by byl další nášup, to Jurečka včera nechtěl rozvádět: „Konkrétnější můžu být až někdy v druhém pololetí, až bude jasný vývoj té inflace v těch dalších měsících. Potom případně můžeme říci, jak by další valorizace vypadala.“ Koaliční vládě Petra Fialy (57, ODS) se podařilo v březnu ve Sněmovně prosadit svůj první státní rozpočet, který počítá se schodkem 280 miliard korun. To je o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše (67, ANO). Jenže před nedávnem už také šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (58, ODS) řekl, že předloží novelu rozpočtu. Jestli se ale deficit podaří udržet pod 300 miliardami, je podle Stanjury ve hvězdách.

Zvedá se minimum 

Životní a existenční minimum se od 1. dubna zvýší o 10 procent. Včera to schválil kabinet, opatření má pomoci domácnostem s rostoucími cenami. Životní minimum se upravovalo naposledy v dubnu 2020. Pro samotného dospělého činí teď 3860 korun. Existenční minimum je 2490 korun. Částky hrají roli při posuzování nároku na pomoc od státu i při stanovení výše některých dávek. Podle Jurečky se zvýšení minim dotkne asi 350 tisíc lidí.

Jako jedno z opatření vláda zmiňovala také zvýšení rodičovského příspěvku, na tom ale zatím v koalici není shoda. Rodičovská činí 300 tisíc korun. Naposledy se zvedala od ledna 2020, a to o 80 tisíc.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.