Odešel zachránce lidových písniček Jaroslav Smutný (†87) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Odešel zachránce lidových písniček Jaroslav Smutný (†87)

Hrál s oblibou na kontrabas.
Hrál s oblibou na kontrabas. (Foto SLPT Radošov, L. Fojtíková, A. Smutná-Žákovská, R. Franc, Město Veselí n. M.)

Muzikanti na Moravě pláčou, hudba ztichla. Po delší nemoci, ale nečekaně ve středu zemřel zachránce a sběratel lidových písní ze Slovácka, legendární folklorista Jaroslav Smutný (†87).

„Společně s manželkou Vlastou pracoval desetiletí na zpěvnících, díky kterým znají dětští i dospělí muzikanti a zpěváci písničky, které by jinak zůstaly zapomenuty,“ řekl starosta Veselí Petr Kolář.

Byl jste frajer

Zpráva o úmrtí veřejnost zasáhla. „Muzikant, zpěvák, sběratel, skladatel, folklorista tělem i duší, organizátor, sokol, pábitel, showman, milovník života a hudby, civilním povoláním projektant. Ale hlavně skvělý člověk a také otec, dědeček, pradědeček. Su vděčný, že jsem s ním mohl zažít mnohé. Díky za všechno. Byl jste frajer,“ složil hold Smutnému primáš proslulé Horňácké muziky Petr Mička.

Písničky z pole i hospod

„Písně jsme chodívali poslouchat, zpívali nám je ženské ve škole nebo na poli, chlapi v hospodě. Později jsme už měli i magnetofon, takže jsme si je nahrávali,“ svěřil se před časem Smutný. K muzice přivedl i syna Aleše (57), který je dnes jedním z nejuznávanějších moravských primášů.

Zemřel Jaroslav Smutný ( † 87), největší sběratel a zachránce lidových písní z Moravy.

Video se připravuje ...

Po celé zemi

Do Veselí nad Moravou přišli manželé Smutní v roce 1960. Při svých zaměstnáních pečlivě sbírali a zapisovali písně od pamětníků. Učili se slova i melodie a vyjížděli za lidovými hudebníky po celém Česku i Slovensku. Jejich unikátní archivy obsahují přes 4000 zápisů.

Ovládal celou řadu nástrojů

Jaroslav byl i výtečný muzikant. Ovládal řadu nástrojů, nejraději hrál na kontrabas a akordeon, válel však i na klavír. Při sbírání písniček se také manželé poznali. „Tatínek zapisoval noty, maminka slova,“ popsala dělbu práce jejich dcera, přírodovědkyně Alena Smutná-Žákovská (59).

Pohřeb bude v pondělí

Poslední rozloučení s Jaroslavem Smutným se uskuteční v pondělí 10. ledna v 15:30 ve smuteční síni ve Veselí nad Moravou.

Vojtko před premiérou Fantoma: Po dlouhé době mám strach a trému!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.