Podzim vymaloval Česko! Proč listí září víc než loni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Podzim vymaloval Česko! Proč listí září víc než loni

Podzim v pražské botanické zahradě. (23. října 2021)
Podzim v pražské botanické zahradě. (23. října 2021) (Blesk:David Malík)

Karmínově rudá, citronově žlutá, ohnivě oranžová. Listí na stromech v těchto dnech přímo svítí. Zdá se vám podzim letos barevnější než loni? Není to jen pocit. Do krásy je vymalovalo sušší a teplejší počasí.

Barvy listí i intenzitu odstínu výrazně ovlivňuje průběh podzimu. Každý rok je tak podívaná na rozzářené stromy trochu jiná. „Letošní podzim je o poznání barevnější než loni. Je totiž mnohem větší sucho a více svítí slunce, což způsobuje větší barevnost listí. Naopak v minulém roce bylo často zataženo a pršelo,“ vysvětlují meteorologové společnosti In-Počasí. Na horách ohňostroj barev vrcholil minulý týden. Ve středu pak většinu listí odnesla vichřice. „Naopak v údolích a v místech, kde vítr tolik nefoukal, barevnost podzimu vrcholí právě v těchto dnech. V nadcházejících dnech už bude listí ze stromů rychle opadávat a příroda přestane hýřit nádhernými barvami,“ předpovídají meteorologové.

Jasné dny

A procházkám mezi barevnými stromy bude přát i počasí. Díky tlakové výši by měla být obloha jako vymetená. Jen ráno musíme počítat s mlhami. Přes den naměříme až šestnáct stupňů, v noci pak teploměr sklouzne i pod nulu. V neděli večer ale dorazí studená fronta a s ní i déšť, který postupně během pondělí přejde od západu přes celé Česko. Teploty klesnou ke dvanácti stupňům.

Proč listy mění odstín?

Stromy před zimou stahují životně důležité zelené barvivo chlorofyl do větví a kmene. Na jaře ho pak využijí pro nové listy. Když se chlorofyl z listů ztrácí, barví se podle pro strom méně významných doplňkových barviv, která v nich zůstala.

Víte, že...

...ideálním počasím pro barevný podzim je sucho s jasnými slunečnými dny a nocemi bez mrazu?

Rozpolcený javor

Půlka je červená, druhá zelená Zůstanu zelený, nebo zčervenám? Jako by se javor rostoucí u vstupu do památníku pražské Kobyliské střelnice nemohl rozhodnout. Proč zůstala polovina zelená a druhá barvu změnila? „Dvojí barevnost je způsobena vícero vlivy. Hlavně mikroklimatickými podmínkami. To znamená, že je rozdíl v proudění vzduchu a jeho teplotách,“ vysvětluje specialista na dřeviny Tomáš Vencálek z Pražské botanické zahrady. Možné je podle něj také to, že červená část stromu pochází z roubu, zatímco zelená vyrůstá z podnože, k níž byl kdysi přiroubován.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.