Babiš se rozhodl: Mynář musí z Hradu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Babiš se rozhodl: Mynář musí z Hradu!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Profimedia.cz)

Nad hradním kancléřem Vratislavem Mynářem (54) se stahují černá mračna. Jeho pochybná komunikace a chování ohledně zdravotního stavu Miloše Zemana (77) se nelíbí už nikomu. Jeho »hlavu« chce premiér Andrej Babiš (67, ANO), ale i další politici.

Do ostré kritiky vůči šéfovi prezidentské kanceláře se včera pustil premiér. „Jeho vystupování zapříčinilo situaci, kterou tady máme. Pokud věděl, jak píše Ústřední vojenská nemocnice, že pan prezident v tuto chvíli nemůže funkci vykonávat, tak tam neměl zvát pana Vondráčka (šéfa Sněmovny),“ řekl v ČT s tím, že se mu nelíbila ani pětiminutová tisková konference, kde Mynář neřekl nic o Zemanově stavu a jenom kopal do šéfa Senátu Miloše Vystrčila (61, ODS).

Výzva k rezignaci

Podle předsedy vlády by proto měl kancléř na Hradě skončit. „Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce,“ napsal Babiš na sociální síť Twitter s tím, že ve hře je i nucený odchod vedoucího prezidentské kanceláře z Pražského hradu.

Babiš po návratu od Zemana točil Čau lidi: Mám špatnou zprávu... Ve Sněmovně zůstane

Video se připravuje ...

Odvolání z funkce

Zbavit Mynáře funkce však nebude jen tak. „Prezidentem republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat,“ oznámil včera ve své jediné reakci šéf Kanceláře a dodal, že k dalším politickým výrokům se nebude vyjadřovat. Když ale bude Parlamentem aktivován článek 66 ústavy (více na str. 3), tak by tato pravomoc přešla na premiéra. Babiš už deklaroval, že by ho v tom případě ihned odvolal. Stejně mluví i kandidát na ministerského předsedu z nově rodící se vládní koalice SPOLU a PirSTAN Petr Fiala (57, ODS).

Vyšetřují zločiny proti republice

Po oznámení šéfa Senátu, že je podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miloš Zeman pracovně neschopný a že o všem byl informován Mynář, aniž by komukoliv cokoliv řekl, se věcí začala zabývat policie. „S ohledem na nové informace zahájí Policie ČR prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice,“ stojí na policejním Twitteru. Podle policie není možné zatím sdělovat další podrobnosti. A o které trestné činy se jedná? Skloňují se hlavně vlastizrada, za kterou hrozí 15 až 20 let, či dokonce výjimečný trest, sabotáž s trestem od 3 do 10 let či propadnutím majetku, anebo čin rozvracení republiky.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček o stavu prezidenta Miloše Zemana i (ne)komunikaci Hradu.

Video se připravuje ...

Vondráček se odepsal

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (47, ANO) za návštěvu nemocného prezidenta, o které ve špitále nevěděli lékaři, ztrácí podporu svého hnutí i Andreje Babiše. „Panu kancléřovi dělal užitečného idiota!“ nebere si servítky premiér a dodal, že Vondráčka odepsal jako zástupce hnutí ANO do vedení nové Sněmovny. „Já myslím, že nebude (kandidátem), že by to nebylo dobré,“ oznámil premiér.

Nejedlý bez pasu?

Po Mynářovi si premiér »došlápl« také na ekonomického poradce prezidenta Martina Nejedlého (55), který je dalším blízkým spolupracovníkem hlavy státu. Babiš mu chce odebrat diplomatický pas. „Neměl by ho mít, nevím, proč ho má. Žádný můj poradce ho nemá,“ řekl Frekvenci 1 předseda vlády s tím, že se o jeho odebrání bavil včera s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (37, ČSSD). Ten také Nejedlého vyzval, aby ho do týdne vrátil. Nejedlý pak při příchodu na Hrad včera prohlásil, že s tím nemá problém, ale že počká, až ho vyzvou.



Přečtěte si
mbmb
20. 10. 2021 • 10:18

Je to jak zpívají poradci krále KUJME PIKLE obvykle i neobvykle !!! Je to sestava primitivecku už od pohledu

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.