Nejmenší miminko světa: Vážilo 212 gramů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejmenší miminko světa: Vážilo 212 gramů!

2021: 6,3 kg Rodiče se svým malým zázrakem.
2021: 6,3 kg Rodiče se svým malým zázrakem. (Foto Facebook)

Jen co se probojovala na svět, musela svést další bitvu, tu nejtěžší – o vlastní život. Narodila se totiž o čtyři měsíce před termínem a vážila pouhých 212 gramů. Po 13 měsících se ji ale lékařům podařilo vypiplat a s váhou 6,3 kila ji konečně pustili z nemocnice domů.

Když přišla malá bojovnice loni v červnu císařským řezem na svět, jen málokdo jí dával šanci na přežití. Kwek Jü Süan byla tak drobná, že vážila asi stejně jako jablko a jejím novým domovem se stala jednotka intenzivní péče. Protože neměla dovyvinuté plíce, dýchal za ni ventilátor, kůži měla tenkou jako papír a bylo obtížné na ni bezpečně umístit sondy, dávkování léků museli doktoři přepočítávat na desetinná čísla...

„Nečekala jsem, že budu rodit tak brzy. Byli jsme moc smutní, že se narodila tak maličká,“ přiznává máma Wong Mej Ling (35), kterou v těhotenství trápil vysoký tlak. „Vzhledem k mému stavu jsme neměli na výběr. Mohli jsme jenom doufat, že bude i nadále růst a bude zdravá,“ dodala. A její největší přání se vyplnilo! V pondělí si i s manželem (35) odvezli dcerku domů do Malajsie, kde už na ni čekal čtyřletý bráška. Účet za 13 měsíců ve špitále se vyšplhal na bezmála 4,5 milionu Kč. Rodiče ho ale uhradili díky sbírce, v níž se jim podařilo vybrat ještě o dva miliony víc! Zbytek peněz rozdělili na půlky – jednu si nechali na další péči o Jü Süan a druhou poskytli dalším rodinám v nouzi.

Sestra nevěřila vlastním očím

Podle doktorů je Jü Süan nejmenším miminkem světa, které kdy předčasný porod přežilo. „Byla jsem v šoku a nevěřila vlastním očím. Za dvaadvacet let, co dělám porodní sestru jsem tak malé miminko ještě neviděla,“ vzpomíná sestra Čang Su-che, která se o dítko na klinice od prvních dnů starala. Předchozím držitelem rekordu byl chlapec, který se narodil v Německu s váhou 230 gramů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.