PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Studené léto pokračuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Studené léto pokračuje

Prázdniny u vody letos vypadají nějak takhle...
Prázdniny u vody letos vypadají nějak takhle... (oto ČTK/J. Vostárek, D. Glück, M. Chaloupka, infografika Aha!)

Zvykli jsme si na teplá léta, návrat do středoevropského normálu zebe. Prožili jsme chladný červenec, během něhož na stanici Praha-Libuš ani jednou nepadla hranice tropického dne.

Letní počasí se v tuzemsku blížilo v minulé dekádě horkému Středomoří. Průměrně jsme si užívali alespoň deset dní, kdy teplota v červenci překročila třicet stupňů. Letos se to nestalo na okraji hlavního města ani jednou. Nejvíc teploměr ukázal 29,7 °C. A proč je stanice Praha-Libuš pro meteorology tak zajímavá? „Svou polohou velmi dobře reprezentuje počasí v Česku. Nachází se ve středu republiky a v nadmořské výšce 300 metrů,“ vysvětluje Martin Štros ze společnosti Meteocentrum. Poslední červenec bez tropů v Libuši zaznamenali v roce 2000.

Deštivý srpen

Tepleji než v Čechách bylo během prvního prázdninového měsíce ve Slezsku a na jižní Moravě. Ani tam ale nezažili tzv. vlnu veder, tedy alespoň tři po sobě jdoucí horké dny. I ty byly v posledních letech běžné. A příliš se neohřejeme ani v srpnu. Počasí by mělo být proměnlivé a deštivé. Převažovat bude západní proudění z oblastí nad Atlantikem, které obvykle přináší zamračenou oblohu a bouřky. Tropická třicítka sice ještě místy padnout může, ale spíše jen výjimečně.

Tropy na Hodonínsku

Bez třicítek se letos zatím museli obejít obyvatelé všech výše položených míst v Česku. Poměrně málo, okolo osmi, jich prožili i v obvykle horkém Polabí. Nad třicítku se rtuť teploměru podle Českého hydrometeorologického ústavu podívala častěji jen na jižní a částečně i střední Moravě. Nejvíce tropických dní zaznamenali na stanici Strážnice na Hodonínsku, a to 23.

Jak bude?

  • Dnes: oblačno, místy přeháňky a ojediněle bouřky, den 20 až 24 °C.
  • Zítra: polojasno, večer přeháňky, noc 10 až 14 °C, den 24 až 28 °C.
  • Neděle: oblačno, přeháňky, noc 13 až 19 °C, den 20 až 25 °C.
  • Pondělí: polojasno, ojediněle přeháňky, noc 9 až 13 °C, den 22 až 26 °C.
  • Úterý: polojasno, místy přeháňky, noc 10 až 14 °C, den 22 až 26 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.