Proč mohl Gagarin (†34) jako první do vesmíru? Tomu neuvěříte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Proč mohl Gagarin (†34) jako první do vesmíru? Tomu neuvěříte...

Jurij Gagarin a jeho náhradník German Titov nasedají ve skafandrech do autobusu, který míří k rampě. Raketa Vostok, v překladu „východ“ je už připravena.
Jurij Gagarin a jeho náhradník German Titov nasedají ve skafandrech do autobusu, který míří k rampě. Raketa Vostok, v překladu „východ“ je už připravena. (Mall TV)

Líbil se mu, byl usměvavý, měl na první pohled silné charisma, a tak šéf sovětských komunistů a první muž v zemi Nikita Chruščov (†77) ukázal na jednu z fotografií a prohlásil: Tenhle poletí, je o něco veselejší. A právě takhle vybrali člověka, který jako první pozemšťan poletí do vesmíru. Jurij Alexejevič Gagarin (†34) vyletěl do kosmu 12. dubna 1961, zítra to bude právě 60 let.

Druhým ve výběru byl German Titov (†65) a byl údajně v testech ještě lepší než věčný premiant Gagarin, jenže se málo usmíval. Rozhodlo se tedy, že poletí jako druhý, na delší, čtyřiadvacetihodinový let a vyzkouší si také pilotování rakety. To se také později stalo a Titova čekal mnohem šťastnější život. Sověti počítali s tím, že první muž ve vesmíru musí být také náležitý reprezentant komunistického systému. Až jeho mise skončí, bude celosvětovým vyslancem Moskvy a sovětského lidu. „Blížil se více ideálu člověka z lidu, měl i správný dělnicko- rolnický původ. Ale byl také puntičkář, optimista, skromný, učenlivý,“ vzpomínal Karel Pacner (†85), novinář, který se s Gagarinem potkal a pořizoval rozhovor.

Před 60 lety obletěl Gagarin Zemi, mohl zemřít na ozáření: Brno Space Days připomíná

Video se připravuje ...

Gagarin měl tu výhodu, že se spřátelil s konstruktérem raket Sergejem Koroljovem a na lidi veskrze působil velmi pozitivně. Mohl si při své inteligenci spočítat, že se po návratu stane »cvičenou opicí«, ale s tím do toho šel, z vojáka, pilota stíhačky se stal prvním člověkem, který obletěl Zemi. „Musel počítat s tím, že ho pak budou vozit po besedách, továrnách, bude potkávat pohlaváry. Když jsem s ním v roce 1966 dělal v Karlových Varech rozhovor, seděl přede mnou člověk netečný, vyhaslý, uštvaný. Bez zájmu a mechanicky odpovídal na moje otázky naučenými frázemi,“ líčil věhlasný Karel Pacner, který byl mj. také u startu Apolla 11.

Celý článek najdete v tištěném vydání Nedělního Aha! (č. 15)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.