Chlápek, co venčil tygry: Vzpomínka na Jaromíra Joo (†65) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chlápek, co venčil tygry: Vzpomínka na Jaromíra Joo (†65)

Jaromír Joo byl velkým milovníkem šelem.
Jaromír Joo byl velkým milovníkem šelem. (Pavel Ryšlink)

Nejen cirkusová svět přijal se zármutkem zprávu o smrti známého principála Jaromíra Joo, který ukončil svou dobrodružnou životní pouť v pražské Nemocnici Na Bulovce. Nedostala ho žádná z šelem, se kterými žil pod jednou střechou, zabil ho covid

S Jaromírem Joo jsme často rozprávěli, fotografovali nové přírůstky do jeho zvěřince, byli jsme v přátelském vztahu. Byl lidským originálem, šéfem, svérázem a alfa samcem, před kterým měla respekt i jeho zvířata. Vodil tygry po návsi, spal s nimi v kleci. Zvířata miloval, krotil je, ale ctil jejich povahy a potřeby.

Pandemie ho ničila

Ještě než onemocněl, těžce nesl uzavření cirkusu z důvodu pandemie. Přestože scházely pravidelné příjmy, zvířata u něho byla vždy na prvním místě. „Naše povinost byla postarat se o ně, žádný prodej. Tak nás to táta učil. Nejdříve zvířata, pak lidé,“ vzpomíná na krušný minulý rok principálův syn Patrik. To ovšem neznamenalo, že se cirkus zaměstnanců zbaví. „Někteří u nás pracují již dvacet let, tak zůstali i dnes. Táta říkal, že nejsme továrna a máme cit,“ dodává. Odešli zahraniční artisté a cirkus najel na úsporný režim. Jaromír Joo sice vládl pod šapitó železnou rukou principála, ale o lidi se dokázal vždy postarat.

Věřil, že má dar

Když bylo Jaromírovi pětadvacet, řekli mu, že má dar, kvůli kterému ho šelmy respektují. „Někdy si připadám, jako bych snědl pohádkového bílého hada a rozuměl zvířecí řeči,“ líčil s jistou nadsázkou. Podle hrdelního zvuku poznal, co mu chce tygr říct. Jestli je spokojený, nebo ho varuje, ať jde pryč, že na něj nemá náladu. Jde prý o širokou škálu výrazů, včetně výrazu očí a pohybů těla. Vše je prý o kontaktu. I proto si občas zašel do tygří klece i zdřímnout.

Štaidl měl přání, které si nestihl splnit. A Farna ukázala nové tělo. Jak to dokázala?

Video se připravuje ...

„Spím tam klidně. Samozřejmě nemůžete spát s celou smečkou, ale s jednotlivci. Povídám si s nimi, čas od času jsem si dokonce chodil do klece číst.“ Lehl si vedle zvířete, popíjel slivovici, zkrátka klídek, nikdo za ním nemohl. „Četl jsem nahlas, detektivku nebo jinou beletrii, zvuk hlasu na šelmy působí pozitivně. Bohužel mi pak tu knížku při hře často roztrhaly a sežvýkaly. Proto si tam v poslední době beru jenom nějaké škváry,“ vyprávěl s úsměvem.

Falešný krotitel

Jednou jsem ve furiantském holedbání kývl na principálovu nabídku vlézt společně s ním a jeho synem Patrikem do klece se dvěma tygřicemi. Dokonce v krotitelské uniformě. Statečnost zůstala za mřížemi, připadal jsem si velmi malinký. Ale jak vidno, přežil jsem. Nebylo to příjemné, ale naprosto jsem Jaromírovi věřil. Manželka mě nepochválila, ale to už jsem se tolik nebál, měl jsem trénink z klece.

Golda se vrátila do života Artura! A Maciuchová pohřeb nechtěla, kolegové i tak plánují loučení

Video se připravuje ...

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (28. 2. 2021)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.