Jů a Hele slaví 40 let! Cenzura kvůli Palachovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jů a Hele slaví 40 let! Cenzura kvůli Palachovi

Jůheláci oslavili čtyřicáté narozeniny se svými dabéry.
Jůheláci oslavili čtyřicáté narozeniny se svými dabéry. (Foto Aha – A. Malachovský, K. Kopáč, ČTK/ Michal Kamaryt, Česká televize)

Dnešní rodiče si bez nich nedokázali představit žádné nedělní ráno. Zelené Jů a žluté Hele nás svou rozpustilostí i přátelstvím těšili od prvního vysílání Studia Kamarád. A to už před čtyřiceti lety.

Na obrazovkách tehdejší Československé televize působili 4. ledna 1981 jako zjevení, takové kamarády ještě nejmenší diváci neměli! Štíhlé a zelené Jů s hlasem Jiřího Lábuse (70) a zavalité žluté Hele, jemuž dal hlas nejprve Milan Neděla (†63) a po roce ho vystřídal Ota Jirák (71). „Jak jsem loutku uviděl poprvé, huba se mi sama zkřivila a mluva Heleho byla na světě,“ prozradil. Postavy inspirované britsko-americkým seriálem The Muppet Show (1976) vytvořil spolu s dekorací Studia Kamarád výtvarník Stanislav Holý (†55). Nejdůležitějším člověkem pro vznik pořadu i jeho hrdinů byl však legendární dramaturg dětských pořadů Jiří Chalupa (74). Mimo jiné také scenárista pohádkových hitů jako Princové jsou na draka (1980) nebo Co takhle svatba, princi? (1986).

Milují je všichni

Jůheláci sebe i pořad představili na obrazovce úplně poprvé již 19. října 1980 ve Studiu A. „Většina rodičů Studio Kamarád vítala a spousta z nich se stala pravidelnými diváky," vzpomínal Chalupa na první ohlasy. „Nabídli jsme dětem, aby nebyli pouze diváky, ale aby se pro ně stala televize kamarádem,“ dodal. Studio Kamarád v následujících letech několikrát změnilo podobu i název, plyšoví parťáci ale zůstávají dodnes stálicemi. Jůhelácký pozdrav Ahoj kamarádi, máme vás rádi! si tak i dnes nenechají ujít tisíce dětí, které si kvůli nim a jejich vyprávění, pohádkám a šprýmům každou neděli rády přivstanou.

Nezůstali samotní

Dobromyslní Jů a Hele nezůstali na děti sami. Přibyl k nim poťouchlý, ale také oblíbený Muf, světoběžník Harry Šoumen nebo Tryskomyši. Ty pak doplňovali vzácní hosté z řad herců nebo hvězd pop-music. V pořadu ale také vystupovali hasiči, policisté a další profíci, kteří dávali dětem užitečné rady. Studio Kamarád bavilo i vzdělávalo, vše v duchu svých zásad. „Věnovat dětem souvislou vysílací plochu, vést s nimi dialog, netvářit se, že všechno víme, ale nabízet jim to, co si myslíme, že je dobré, nepodceňovat je a vědomě jim nelhat,“ prozradil některé z nich Chalupa.

Bartoška, Kaiser, Lábus nebo Janžurová: Neskutečně zábavné zdravice!

Video se připravuje ...

Zákaz kvůli Palachovi

I tak nevinný pořad, jakým bylo Studio Kamarád, si občas vysloužil i negativní ohlasy. „Plynulo to hlavně z toho, že stál důsledně na straně dětí. My jsme dospěláky často dokonce kárali. A něco takového spousta dospělých prostě neunese,“ řekl Chalupa a připomněl i politické tlaky. „Vyloženě absurdní byl třeba zákaz vysílání pohádky, ve které se objevil ohýnek, v den, kdy bylo výročí upálení Jana Palacha,“ dodal.

Nepřekonaný název

I když se koncem 80. let Jůheláci na čas z obrazovek Československé televize vytratili, zůstali nepřekonáni stejně jako název celého pořadu. Studio Kamarád se vysílalo do října 1990, pak se pro něj hledaly nové názvy. Po pokusech se Studiem Rosa, Pohádkové půdě či Hřištěm 7 se pod staronovým názvem Studio Kamarád na obrazovku vrátilo 1. ledna 2011 a dnes patří mezi nejoblíbenější dětské pořady České televize.

Lábus o filmovém Hastrmanovi: Roli jsem vzal kvůli Ondrovi Havelkovi!

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.