Ester Janečková v slzách: Smrt maminky. KVŮLI NÍ VYRŮSTALA VE STRACHU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ester Janečková v slzách: Smrt maminky. KVŮLI NÍ VYRŮSTALA VE STRACHU!

Ester Janečková
Ester Janečková (Foto Aha! – Martin Přibyl, Petr Novotný, Marek Pátek, Pavel Machan, Martin Hykl, herminapress.cz)

Ve věku 84 let zemřela v pátek literární historička a bývalá mluvčí Charty 77 Marie Rút Křížková. Maminka moderátorky Pošty pro tebe Ester Janečkové (47) své dceři kvůli angažovanosti v disentu neudělala zrovna veselé dětství.

Mluvčí Charty 77, kterou podepsala hned po jejím vzniku, byla Křížková jen od února 1983 do ledna 1984. To ale stačilo na to, aby sobě i své rodině způsobila peklo. StB ji tyranizovala řadou domovních prohlídek a od roku 1977 až do pádu minulého režimu podstoupila celkem 260 výslechů.

Sama doma

A to malou Ester, jejíž sestra – psychiatrička a sexuoložka – Dagmar Křížková (61) byla v té době už na studiích, velmi stresovalo. Jakákoliv návštěva StB v jejich bytě způsobila, že se třásla strachy a nemohla spát. „Musela jsi být odhodlaná ke každému výslechu. Těch pět hodin, co si nepřišla domů, jsem byla přesvědčená, že už se nikdy nevrátíš,“ vyprávěla Ester své mamince v televizním dokumentu 13. komnata. „Budila jsem se do prázdného bytu a měla jsem šílené úzkosti a strachy. Ty si mi tam nechala seznam 15 lidí, kterým mám volat, pokud nepřijdeš. Ale já neměla odvahu někomu zavolat, aby se mi potvrdilo, že se nevrátíš,“ dodala.

Ester Janečková: Výroky paní Jochové se mě dotkly

Video se připravuje ...

Mámu bránila 

Svoji matku Ester až do konce života obhajovala. „Mě Ester nikdy neřekla, že jsem to neměla dělat. Přitom i ona byla obětí té zvůle,“ prohlásila před časem Křížková. „Vážila jsem si jí, obdivovala jsem ji. Často jsem slyšela: Jak se takhle matka mohla zachovat k dětem? Vždy jsem ji obhajovala a říkala jsem: Vždyť je to úžasné, myslela na ostatní,“ dodala ve 13. komnatě Janečková.

Otec Ornest

Marie Rút Křížková měla Ester s legendárním divadelníkem Otou Ornestem (†89). Nikdy spolu nežili, ale o Ester do jejích pěti let projevoval zájem. Pak ho ale komunisté v roce 1977 uvěznili a ve vězení po roce a půl zlomili.

Radikální změna Míši Kuklové . A Ester Janečková hledá dceru!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
manunu
6. 12. 2020 • 09:39

Paní Křížková byla statečná žena. R.I.P. Je mi líto Ester, bude v těchto smutných chvílích moderovat přímý přenos Adventního koncertu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.